Delicious, light and very wintery dessert. Get some blood oranges from the basket, add spices and rum, and then you will just need to dig in your favorite couch dent with a warm blanket and your loved one next to you. And let it rain, let it blow outside!
Pomarańcze w przyprawach
(na podstawie "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)
Składniki
8 czerwonych pomarańczy
200 ml wody
80 g cukru
1 średnia kora cynamonu
6 ziarenek kardamonu
1/2 łyżeczki ciemnego rumu
Do podania
mielony cynamon
3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
ziarenka z 1/2 granatu
kremówka
Przygotowanie
Pomarańcze opłukać, odciąć końcówki i skórkę od góry do dołu. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu. Zachować cały sok, który wypłynął z owoców podczas krojenia.
W małym rondelku podgrzać sok, wodę, cukier, rum i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 min. Następnie odstawić na 15 min.
Syrop przecedzić przez sitko i wylać na pomarańcze.
Oprószyć płatkami migdałowymi i cynamonem. Posypać ziarenkami granatu.
Podawać np. z kremówką.
Smacznego!
Spicy oranges
(based on "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)
Ingredients
8 blood oranges
200 ml water
80 g sugar
1 medium cinnamon stick
6 cardamom seeds
1/2 teaspoon dark rum
To serve
ground cinnamon
3 tablespoons flaked almonds, roast on a dry pan
/2 pomegranate seeds
heavy cream
Method
Rinse oranges, cut off the ends and peel from top to bottom. Cut into thin slices and arrange on a large plate. Keep all the juice coming from the cutting.
In a small saucepan, heat the juice, water, sugar, rum and spices. Bring to a boil, reduce heat and simmer for 5 minutes. Then let stand for 15 minutes.
Strain syrup through a sieve and pour over oranges.
Sprinkle with almonds and cinnamon. Sprinkle with pomegranate grains.
Serve with eg. heavy cream.
Enjoy!
ciekawy pomysł na pomarańcze!
OdpowiedzUsuńNaprawde swietny!
Usuń