14 lutego 2015

Pomarańcze w przyprawach/Spicy oranges

Przepyszny, lekki i bardzo zimowy deser. Wygrzebcie kilka czerwonych pomarańczy z koszyka, dodajcie przyprawy i rum, a potem zostanie Wam już tylko zagrzebanie się w ulubionym wgnieceniu na kanapie z ciepłym pledem i ukochanym u boku. I niech pada, niech wieje za oknem!

Delicious, light and very wintery dessert. Get some blood oranges from the basket, add spices and rum, and then you will just need to dig in your favorite couch dent with a warm blanket and your loved one next to you. And let it rain, let it blow outside!


 

 Pomarańcze w przyprawach
(na podstawie "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Składniki

8 czerwonych pomarańczy
200 ml wody
80 g cukru
1 średnia kora cynamonu
6 ziarenek kardamonu
1/2 łyżeczki ciemnego rumu

Do podania
mielony cynamon
3 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni
ziarenka z 1/2 granatu
kremówka 


Przygotowanie

Pomarańcze opłukać, odciąć końcówki i skórkę od góry do dołu. Pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na dużym talerzu. Zachować cały sok, który wypłynął z owoców podczas krojenia.

W małym rondelku podgrzać sok, wodę, cukier, rum i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 5 min. Następnie odstawić na 15 min.

Syrop przecedzić przez sitko i wylać na pomarańcze.

Oprószyć płatkami migdałowymi i cynamonem. Posypać ziarenkami granatu.

Podawać np. z kremówką.

Smacznego!






Spicy oranges
(based on "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Ingredients

8 blood oranges
200 ml water
80 g sugar
1 medium cinnamon stick
6 cardamom seeds
1/2 teaspoon dark rum

To serve
ground cinnamon
3 tablespoons flaked almonds, roast on a dry pan

/2 pomegranate seeds
heavy cream


Method

Rinse
oranges, cut off the ends and peel from top to bottom. Cut into thin slices and arrange on a large plate. Keep all the juice coming from the cutting.

In a small saucepan, heat the juice, water, sugar, rum and spices. Bring to a boil, reduce heat and simmer for 5 minutes. Then let stand for 15 minutes.

Strain syrup through a sieve and pour over oranges.

Sprinkle with almonds and cinnamon. Sprinkle with pomegranate grains.

Serve with eg. heavy cream.

Enjoy!




2 komentarze: