27 lutego 2015

Egzotyczny pudding z tapioki/Exotic tapioca pudding

Do tego deseru użyłam kilku owoców, których połączenie nie każdemu może odpowiadać. Jest słodycz mango, kwaśność kiwi i gorycz pomelo. Użyjcie swoich ulubionych owoców, może to być tylko jeden rodzaj.

For this dessert, I used several fruit and this combination may not taste good to everyone. There's sweetness of mango, acidity of kiwi and bitterness of pomelo. Use your favorite fruit, it may be only one type of it.




Egzotyczny pudding z tapioki


Składniki (3 porcje)

6 łyżek tapioki
400 ml mleka kokosowego
125 ml mleka (lub więcej, w zależności od gęstości deseru)
3 łyżki cukru
1 1/2 kiwi
1 dojrzałe mango
1/2 pomelo
skórka z limonki


Przygotowanie

W garnku podgrzać mleko kokosowe z mlekiem i cukrem. Do wrzącego mleka dodać tapiokę, zmniejszyć ogień do minimum i gotować ok. 35 min., często mieszając (ma tendencję do przypalania). Odstawić do ostudzenia.  

Owoce pokroić na małe kawałki i ułożyć w pucharkach. Wylać masę z tapioką i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Podawać ze startą skórką z limonki.

Smacznego! 






Exotic tapioca pudding 


Ingredients

6 tablespoons tapioca
400 ml coconut milk
125 ml milk (or more, depending on the density of dessert)
3 tablespoons sugar
1 1/2 kiwi
1 ripe mango
1/2 pomelo
zest of a lime


Method

In a saucepan, heat the coconut milk with milk and sugar. Add tapioca to the boiling
milk, reduce heat to low and cook for about 35 minutes, stirring frequently (it tends to burn). Set aside to cool.

Cut
fruit into small pieces and place them in the dessert cups. Pour the milk tapioca over and refrigerate.

Serve with grated lime zest over.

Enjoy!




 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pomelo, jeden z moich ulubionych owoców, ale dla mnie jest słodki :-) deser zrobię bo wszystkie składniki urzekają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w sumie zależy od pomelo. Mój był słodko-gorzki, ale myślę, że jeśli trafimy na słodki egzemplarz, to ten deser może smakować jeszcze lepiej! :) Pozdrawiam

      Usuń