19 lutego 2015

Stir-fry z wieprzowiną i warzywami/Pork and vegetable stir-fry

Świetny pomysł na lekki lunch z azjatyckim twistem.

Wonderful idea for a light lunch with Asian twist.





Stir-fry z wieprzowiną i warzywami


Składniki (2 porcje)

1 por (biała część)
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
500 g wieprzowiny (użyłam szynki)
1/2 czerwonej papryki
kilka różyczek brokułu
2 łyżeczki sosu sojowego
300 g chińskiego makaronu jajecznego
olej do smażenia

Do podania
sos sojowy
limonka
sos chili


Przygotowanie

W woku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony por i smażyć przez ok. 5 min. na średnim ogniu. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i imbir i smażyć przez 1 min. Dodać paprykę pokrojoną w paski i smażyć przez ok. 3 min.

Mięso pokroić w paski i dodać do warzyw. Polać sosem sojowym i smażyć przez kilka minut aż mięso nabierze złotego koloru.

Ugotować makaron i zblanszować brokuł. Dodać do stir-fry i dokładnie wymieszać.

Podawać skropiony sosem sojowym, sosem chili i sokiem z limonki.

Smacznego!





Pork and vegetable stir-fry


Ingredients (serves 2)

1 leek (white part)
1 clove garlic
1 cm piece of fresh ginger
500 g pork (I used ham)
1/2 red bell pepper
some broccoli florets
2 teaspoons soy sauce
300 g Chinese egg noodles
oil for frying

To serve
soy sauce
lime
chili sauce


Method

Heat oil in a wok. Toss sliced leek and cook for about 5 minutes over medium heat. Then add the chopped garlic and ginger and fry for 1 minute. Add the peppers cut into strips and fry for about 3 minutes.

Cut the meat into strips and add to the vegetables. Pour soy sauce over and fry for a few minutes until the meat becomes golden brown.

Cook the pasta and blanch broccoli. Add to stir-fry and mix thoroughly.

Serve with soy sauce, chili sauce and lime juice.

Enjoy!





1 komentarz: