Wonderful idea for a light lunch with Asian twist.
Stir-fry z wieprzowiną i warzywami
Składniki (2 porcje)
1 por (biała część)
1 ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
500 g wieprzowiny (użyłam szynki)
1/2 czerwonej papryki
kilka różyczek brokułu
2 łyżeczki sosu sojowego
300 g chińskiego makaronu jajecznego
olej do smażenia
Do podania
sos sojowy
limonka
sos chili
Przygotowanie
W woku rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony por i smażyć przez ok. 5 min. na średnim ogniu. Następnie dodać drobno pokrojony czosnek i imbir i smażyć przez 1 min. Dodać paprykę pokrojoną w paski i smażyć przez ok. 3 min.
Mięso pokroić w paski i dodać do warzyw. Polać sosem sojowym i smażyć przez kilka minut aż mięso nabierze złotego koloru.
Ugotować makaron i zblanszować brokuł. Dodać do stir-fry i dokładnie wymieszać.
Podawać skropiony sosem sojowym, sosem chili i sokiem z limonki.
Smacznego!
Pork and vegetable stir-fry
Ingredients (serves 2)
1 leek (white part)
1 clove garlic
1 cm piece of fresh ginger
500 g pork (I used ham)
1/2 red bell pepper
some broccoli florets
2 teaspoons soy sauce
300 g Chinese egg noodles
oil for frying
To serve
soy sauce
lime
chili sauce
Method
Heat oil in a wok. Toss sliced leek and cook for about 5 minutes over medium heat. Then add the chopped garlic and ginger and fry for 1 minute. Add the peppers cut into strips and fry for about 3 minutes.
Cut the meat into strips and add to the vegetables. Pour soy sauce over and fry for a few minutes until the meat becomes golden brown.
Cook the pasta and blanch broccoli. Add to stir-fry and mix thoroughly.
Serve with soy sauce, chili sauce and lime juice.
Enjoy!
Wygląda pysznie i wiosennie. :-)
OdpowiedzUsuń