23 lutego 2015

Flognarde z gruszkami/Pear flognarde

Flognarde to deser pochodzący z Limousin, regionu środkowej Francji. Jest to rodzaj naleśnika zapiekanego z owocami w formie ciasta. Bardziej znanym rodzajem tego deseru jest clafoutis, które tradycyjnie piecze się z czereśniami.

Flognarde is a dessert coming from the Limousin region of central France. It is a kind of pancake baked with fruit in the form of a cake. The more well-known type of this dessert is the clafoutis, which is traditionally baked with cherries.




Flognarde z gruszkami
(na podstawie "A kitchen in France. A year of cooking in my farmhouse" Mimi Thorisson)


Składniki

4 łyżki masła + do natłuszczenia formy
6 średnich gruszek
130 g drobnego cukru
1 1/2 łyżki ciemnego rumu
4 duże jajka
1 łyżka miodu
1 laska wanilii
1/4 łyżeczki soli
120 g mąki
400 ml mleka
1 łyżka brązowego cukru



Przygotowanie



Piekarnik rozgrzać do 180oC. Tortownicę wysmarować masłem.
Gruszki opłukać, obrać, pokroić w ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne.
Na dużej patelni roztopić 2 łyżki masła. Wrzucić gruszki, posypać 1 1/2 łyżki drobnego cukru i smażyć z dwóch stron aż nabiorą złotego koloru. Następnie zmniejszyć ogień, dodać rum i gotować przez ok. 5 min. aż lekko odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
W dużej misce zmiksować jajka z resztą cukru, ziarenkami wanilii, miodem i solą. Rozpuścić pozostałe 2 łyżki masła i dodać do masy razem z mlekiem i przesianą mąką. Zmiksować na gładką masę.
Gruszki ułożyć w formie. Polać płynem z patelni. Na gruszki wylać masę, posypać brązowym cukrem i wstawić do piekarnika.
Piec przez ok. 35-40 min. Następnie wyjąć z piekarnika i studzić przynajmniej przez 15 min.
Smacznego!



Pear flognarde
(based on "A kitchen in France. A year of cooking in my farmhouse" Mimi Thorisson)



Ingredients
4 tablespoons butter + to grease the mold  
6 medium pears 
130g caster sugar
1 1/2 tablespoons dark rum 
4 large eggs 
1 tablespoon honey 
1 vanilla pod 
1/4 teaspoon salt 
120 g flour 
400 ml milk 
1 tablespoon brown sugar
Method
Preheat the oven to 180°C. Butter the cake tin.

Rinse pears, peel them, cut into quarters and cut out the cores.


In a large skillet, melt 2 tablespoons butter. Toss pears
in, sprinkle with 1 1/2 tablespoons caster sugar and cook both sides until golden brown. Then reduce the heat, add the rum and cook for about 5 minutes until it lightly evaporates. Set aside to cool.

In a large bowl, mix the eggs with the rest of the sugar, vanilla seeds, honey and salt. Dissolve the remaining 2 tablespoons butter and add to the batter, along with milk and sieved flour. Mix until smooth.


Arrange pears in the mold. Pour the liquid from the pan over. Pour the batter over pears, sprinkle with brown sugar and put in the oven.


Bake for about 35-40 minutes. Then remove from the oven and cool for at least 15 minutes.


Enjoy!

 


1 komentarz: