13 lutego 2015

Krem z rzepy/Turnip cream

Charakterystyczny, dosyć ostry smak rzepy można zneutralizować dodając ziemniaka i podając z żółtkiem jajka.

Moja córcia ma juz prawie 11 miesięcy i CAŁE 2 ZĘBY, więc zostawiam kilka ziemniaków  w większych kawałkach, żeby mogła je sobie pogryźć.

Distinctive, fairly sharp taste of turnip can be neutralized by adding a potato and serving it with the egg yolk.

My babygirl is almost 11 months old and she's got ALL 2 TEETH, so I leave a few potatoes in larger pieces, so that she could bite a little.





Krem z rzepy


Składniki

1 mała rzepa
1 średni ziemniak
mleko modyfikowane (1 łyżeczka płynnej śmietanki lub oliwy z oliwek, jeśli nie używacie mm)
1 żółtko, ugotowane na twardo


Przygotowanie

Warzywa obrać, opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do koszyka  do gotowania na parze. Ugotować według instrukcji urządzenia.

Ugotowane warzywa przełożyć do misy miksera, zalać wodą z gotowania, dodać mleko, śmietankę lub oliwę z oliwek i zmiksować na gładki krem.

Żółtko drobno pokroić i posypać krem.

Smacznego!





Turnip cream


Ingredients

1 small turnip
1 medium potato
formula (1 teaspoon liquid cream or olive oil if you do not use formula)
1 egg yolk, hardboiled


Method

Peel
vegetables, rinse them, cut into small pieces and place in a steaming basket. Cook according to the instructions of the equipment.

Transfer the cooked vegetables into a mixer
bowl, pour cooking water over, add formula, cream or olive oil and mix to a smooth cream.

Finely chop the egg yolk and sprinkle over the cream.

Enjoy!



1 komentarz: