16 lutego 2015

Crème glacée z czerwonymi owocami/Red fruit crème glacée



Crème glacée. Mrożony krem. Świetny pomysł na lekki, świeży deser. I dodatkowo jest super uniwersalny. Możesz wykorzystać owoce, na które akurat masz ochotę.

Crème glacée. Frozen custard. Great idea for a light, fresh dessert. And it's also super versatile. You can use any fruit that you actually fancy.



Crème glacée z czerwonymi owocami


Składniki

500 ml naturalnego jogurtu lub lekkiego serka o luźnej konsystencji (we Francji używam fromage blanc o konsystencji jogurtu naturalnego) 
250 ml mascarpone
450 g mrożonych czerwonych owoców (maliny, jeżyny, porzeczki, aronie, wiśnie, jagody, itd.)
7 łyżek cukru pudru (lub do smaku)


Przygotowanie

Jeśli posiadacie blender kielichowy, sprawa jest banalnie prosta. Wrzucacie wszystkie składniki do misy i miksujecie na gładki krem (mrożone owoce lepiej jednak dodawać stopniowo, aby nie przeciążyć urządzenia).

Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia, zmiksujcie jogurt, mascarpone i cukier. Owoce podgrzejcie na niewielkim ogniu aż zaczną się rozpadać, a następnie odstawcie je do ostudzenia.

Ostudzone owoce dodajcie do masy z mascarpone i dokładnie zmiksujcie.

Krem należy przełożyć do miski, dokładnie przykryć i wstawić do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Smacznego!




Red fruit crème glacée


Ingredients


500 ml natural yogurt or light cream cheese with a loose consistency (in France I use fromage blanc with the consistency of yogurt)
250 ml mascarpone
450 g frozen red fruit (raspberries, blackberries, currants, chokeberries, cherries, blueberries, etc.)
7 tablespoons icing sugar (or to taste)


Method

If you have a standing blender, the matter is simple. Put all the ingredients into a bowl and mix to a smooth cream (it's better, however, to add the frozen fruit gradually in order to avoid overloading the device).

If you don't have such a device, mix yogurt, mascarpone and sugar together. Preheat fruit on low heat until they start to fall apart, set aside to cool.

Once cooled, add the fruit to the mascarpone batter and mix thoroughly.

Put the cream into a bowl, cover with a foil and refrigeratefor a few hours.

Enjoy!



 

2 komentarze: