8 lutego 2015

Zupa z pieczonymi warzywami/Roast vegetables soup

Jeśli upiekliście warzywa, możecie zrobić tę pyszną zupę!

If you roasted vegetables, you can make this delicious soup!




Zupa z pieczonymi warzywami


Składniki

pieczone warzywa (z tego przepisu)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz

Do podania
grzanki z bagietki


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę i smażyć na średnim ogniu przez 3 min. do zeszklenia. Następnie wrzucić drobno pokrojony czosnek, paprykę, kurkumę i kmin i smażyć 1 min.

Pieczone warzywa pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do garnka. Smażyć przez ok. 3 min., a następnie wlać bulion. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 min.

Zmiksować na gładki krem, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z grzankami z bagietki.

Smacznego!





Roast vegetables soup


Ingredients

roast vegetables (this recipe)
1 small onion
1 clove garlic
1 tablespoon olive oil
1.5 l chicken or vegetable stock
1 teaspoon turmeric
1/2 teaspoon cumin seeds
1/4 teaspoon cayenne pepper
salt and pepper

To serve
baguette croutons



Method

In a large pot, heat the olive oil. Toss in the chopped onion and cook over medium heat for 3 minutes. Then toss chopped garlic, paprika, turmeric and cumin and cook for 1 minute.

Cut
roast vegetables into smaller pieces and toss into the pot. Fry for about 3 minutes, then pour the stock over. Reduce heat and simmer for about 5 minutes.

Blend to a smooth cream, season with salt and pepper.

Serve with baguette croutons.

Enjoy!




 

2 komentarze:

  1. mega przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń