19 maja 2014

Paj z rabarbarem i truskawkami/Rhubarb and strawberry pie

Sezon na rabarbar i truskawki w pełni! W każdym kulinarnym magazynie tysiące inspiracji. Zacieram więc ręce i przygotowuję paj. Ciasto spodoba się na pewno tym, którzy są na diecie lub szukają czegoś lekkiego. W całym przepisie użyłam dosłownie 5 łyżek cukru (w tym 3 łyżki brązowego). Cała słodycz pochodzi głównie od truskawek i dżemu morelowego (także o mniejszej zawartości cukru). Ważne jest więc, aby owoce były dojrzałe i słodkie. Można także zwiększyć ilość cukru, jeśli wolicie słodsze ciasta. Ja postawiłam na "owocowość" paja z całym kilogramem owoców  (i warzyw ;) ) i małą ilością ciasta. Bądźmy sezonowi!

The season for rhubarb and strawberries in full! In any culinary magazine there are thousands of inspirations. So I rub hands and prepare a pie. The dough would certainly appeal to those who are on a diet, or are looking for something light. There are literally 5 tablespoons of sugar in the whole recipe (including 3 tablespoons of brown sugar). All the sweetness comes mainly from strawberries and apricot jam (also with less sugar). It is important, therefore, that the fruit were ripe and sweet. You can also increase the amount of sugar, if you prefer a sweeter pie. I opted for "fruitiness" of pie with the whole kilo of fruit (and vegetables ;) ) and a small amount of dough. Let's be seasonal!



Paj z rabarbarem i truskawkami 


Składniki

Ciasto
250 g mąki
2 łyżki cukru
5 łyżek mielonych migdałów
2 żółtka
120 g zimnego masła + do wysmarowania formy
5 łyżek zimnej wody
szczypta soli

Nadzienie
2 łyżki dżemu morelowego (użyłam dżemu o zmniejszonej ilości cukru)
750 g rabarbaru (u mnie 6 łodyg)
250 g truskawek
3 łyżki brązowego cukru
3 łyżki płatków migdałowych

Dodatkowo
1 jajko
mleko lub śmietanka


Przygotowanie

Ciasto
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, migdały, cukier oraz pokrojone w kosteczkę masło i wyrabiać palcami aż do konsystencji kruszonki. Dodać żółtka i wodę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 h.

Piekarnik nagrzać do 180oC. Formę na paj lub tartę wysmarować masłem.

Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć w formie. Usunąć nadmiar ciasta. Na wierzch położyć folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 min. Następnie zdjąć folię z obciążeniem i piec ok. 10 min. aż ciasto nabierze złotego koloru. Wyjąć z piekarnika.

Nadzienie
Rabarbar opłukać, odciąć końce i pokroić na ok. 2 cm kawałki. Wrzucić do miski. Truskawki opłukać, odszypułkować, przekroić na pół i dodać do rabarbaru. Dodać cukier i wymieszać.

Dżem rozsmarować na podpieczonym spodzie, wyłożyć rabarbar z truskawkami, posypać płatkami migdałowymi. Rozwałkować resztki ciasta, wyciąć paski i ułożyć w kratkę na owocach. 

Jajko roztrzepać, dodać mleko lub śmietankę i dokładnie wymieszać.Posmarować wierzch ciasta.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min. Jeśli ciasto będzie szybko brązowiało, przykryć folią aluminiową i piec dalej.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!



Rhubarb and strawberry pie


Ingredients

Dough
250 g flour 
2 tbsp sugar 
5 tbsp ground almonds 
2 egg yolks 
120 g cold butter + to grease the mold
5 tbsp cold water 
pinch of salt

Filling 

2 tbsp apricot jam (I used jam with a reduced amount of sugar) 
750 g rhubarb (6 stalks for me)
250 g strawberries 
3 tbsp brown sugar
 3 tbsp flaked almonds

Also 

1 egg 
milk or cream

Method


Dough 

Sift the flour into a bowl, add salt, almonds, sugar and butter cut into cubes and knead with your fingers until the consistency of a crumble. Add the egg yolks and water. Shape into a ball, wrap in a cling film and refrigerate for 1 hour.

Preheat the oven to
180oC. Grease a tart or a pie form with butter.

Take out the chilled dough from the refrigerator, roll out and place in the form. Remove excess dough. Lay the
aluminum foil with e.g. some beans on the top. Put into the preheated oven and bake for about 15 minutes. Then remove foil and bake for about 10 minutes until the dough becomes golden brown. Remove from the oven.

Filling

Rinse rhubarb, cut off the ends and cut into 2 cm pieces. Put into a bowl. Rinse strawberries, cut them in half and add to the rhubarb. Add sugar and mix.

Spread jam on the bottom of the dough, put the rhubarb with strawberries and sprinkle with almonds. Roll out leftover dough, cut into strips and place paned on the fruit.


Beat the egg, add milk or cream and mix.Smear on the top of the pie.


Put in the oven and bake for about 30 minutes. If the dough browns quickly, cover with aluminum foil and bake on.


Remove from the oven and let it cool.

Enjoy!


  

 
Rabarbalove

5 komentarzy:

  1. Chyba jutro polecę po rabarbar, bo ten paj jest przegenialny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i oczywiście zapraszam do pieczenia! :)

      Usuń
  2. ale to musi być dobre.. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gwarantuję, że jest ;) Połączenie rabarbar-truskawka jest bezbłędne ;)

      Usuń
  3. Owoce z ciastem - też tak lubię :)

    OdpowiedzUsuń