9 maja 2014

Tarte flambée (flammekuche)



Tarta prosto z Alzacji. Na cieście na pizzę, z boczkiem i cebulą, pieczona w wysokiej temperaturze. Delicje!

A tart straight from Alsace. On the pizza dough, with bacon and onions, baked at high temperature. Delicious!



Tarte flambée


Składniki

Ciasto (na dwa spody)
(na podstawie „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” Jeffrey Hamelman)
516 g mąki pszennej
1 ½ szkl. wody
9 g soli
4 g drożdży instant + szczypta do zaczynu
2 łyżki oliwy z oliwek

Ponadto
1 jajko
½ szkl. gęstej śmietany (użyłam crème fraîche, 40% tł.)
120 g serka w stylu Bieluch (użyłam 2 Petit Suisse)
1 łyżka mąki
sól, świeżo zmielony pieprz
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
150 g wędzonego boczku
2 średnie cebule
oliwa z oliwek do wysmarowania blachy


Przygotowanie

Ciasto przygotować jak w tym przepisie.

Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 275oC). Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelnię wrzucić boczek i smażyć ok. 4 min. na średnim ogniu. Następnie dodać cebulę i smażyć ok. 3 min.

W misce roztrzepać jajko. Dodać śmietanę, serek, mąkę i przyprawy i dokładnie wymieszać.

Blachę wysmarować niewielką ilością oliwy. Ciasto rozwałkować i położyć na blasze. Wylać masę śmietanowo-jajeczną, ułożyć boczek z cebulą. Włożyć do piekarnika i piec ok. 10-12 min. aż tarta się zezłoci.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Podawać z sałatą z winegretem.

Smacznego!




Tarte flambée


Ingredients

Dough (for two pizzas)
(based on “Bread. A baker’s book of techniques and recipes” Jeffrey Hamelman)
516 g wheat flour
1 ½ cups water
9 g salt
4 g instant yeast + a pinch for leaven
2 tbsp olive oil

Also
1 egg
½ cups heavy cream (I used crème fraîche, 40 % fat)
120 g cream cheese (I used 2 Petit Suisse)
1 tbsp flour
salt and freshly ground pepper
½ tsp nutmeg
150 g smoked bacon
2 medium onions
olive oil to grease baking tray


Method

Prepare dough as in this recipe.

Preheat the oven to maximum temperature (275°C for me). Peel and cut onion. In a pan, toss the bacon and fry for about 4 minutes over medium heat. Then add onion and fry for about 3 minutes.

In a bowl, beat the egg. Add sour cream, cream cheese, flour and spices and mix thoroughly.

Grease the baking tray with a little olive oil. Roll out the dough and place on baking tray. Pour the cream and egg batter, place the bacon and onions over. Put in the oven and bake for about 10-12 minutes until the tart gets golden brown.

Remove from oven and let it cool.

Serve with a salad with vinaigrette.

Enjoy!



2 komentarze: