7 listopada 2014

Zupa brokułowa/Broccoli soup

Wraz z nadejściem chłodniejszych dni mam ochotę na zupy. W zależności od tego, z czego zrobimy zupę, może to być świetny pomysł na zdrowy posiłek. Kiedy potrzebuję czegoś dobrego i rozgrzewającego, sięgam po warzywa i przyprawy i przygotowuję szybką zupę. Nie musi to być nic wyszukanego, nie robię nawet specjalnie bulionu. Tylko trochę warzyw, rozgrzewające przyprawy, trochę wody, może odrobina sera, który zawieruszył się w lodówce. Proste!

When the colder days come, I feel like eating a soup. Depending on what you put in the soup, it can be a great idea for a healthy meal. When I need something good and warming, I take vegetables and spices and prepare a quick soup. This needn't be anything fancy, I do not even make a broth. Just a few vegetables, warming spices, a little water, maybe a little bit of cheese, which got lost in the refrigerator. Simple!





Zupa brokułowa


Składniki

1 mały brokuł
1/2 zielonej papryki
1/2 cukinii
1 ziemniak
1/2 małej cebuli
1 duży ząbek czosnku
1/2 papryczki chili (lub do smaku; można też pominąć)
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
śmietanka do zup (opcjonalnie) 
2 l wody


Przygotowanie

W dużym garnku rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić do garnka i smażyć do zeszklenia na średnim ogniu (ok. 3 min.).

Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Papryczkę chili opłukać, usunąć ziarenka i pokroić. Dodać do cebuli razem z kminem i kurkumą i smażyć przez 1 min.

Opłukać brokuł, paprykę i cukinię. Obrać i opłukać ziemniaka. Brokuł podzielić na różyczki, paprykę, cukinię i ziemniaka pokroić w kostkę. Całość wrzucić do garnka i smażyć ok. 10 min., od czasu do czasu mieszając. Wlać wodę i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (15-20 min).

Warzywa zmiksować na gładki krem. Dodać sól, pieprz i śmietankę i dokładnie wymieszać. 

Można podawać np. z serem i świeżą bagietką.

Smacznego!





Broccoli soup


Ingredients


1 small broccoli
1/2 green bell pepper
1/2 zucchini
1 potato
1/2 small onion
1 large clove garlic
1/2 chilli pepper (or to taste; you can also skip it)
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon turmeric
salt and freshly ground pepper
1 tablespoon vegetable oil or olive oil
soup cream (optional)
2 liters water


Method

In a large pot heat the oil. Peel onion, cut it, put into a pot and fry over medium heat for about 3 minutes.

Peel the garlic and cut into slices. Rinse chili, remove the seeds and cut it. Add to the onions along with cumin and turmeric and fry for 1 minute.

Rinse broccoli, peppers and zucchini. Peel and rinse the potatoes. Divide broccoli into florets, cut peppers, zucchini and potato into cubes. Put everything into the pot and cook for about 10 minutes, stirring
occasionally. Pour in water and simmer until the vegetables are tender (15-20 minutes).

Mix
vegetables to a smooth cream. Season with salt and pepper, pour the cream in and mix thoroughly.

It can be served e.g. with cheese and fresh baguette.

Enjoy!





Zupa na jesień

2 komentarze:

  1. Świetna zupa :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)

    OdpowiedzUsuń