29 czerwca 2015

Dżem rabarbarowo-truskawkowy/Rhubarb and strawberry jam

Uwielbiam to klasyczne połączenie. Kwaśny rabarbar i słodkie truskawki z wanilią i karmelowym cukrem palmowym. Świetny do porannej bagietki!

I love this classic combination. Sour rhubarb and sweet strawberries with vanilla and caramel palm sugar. Great for the morning baguette!



Dżem rabarbarowo-truskawkowy


Składniki (2 słoiki)

500 g rabarbaru
500 g truskawek
6 kostek cukru palmowego (ok. 70 g)
pół laski wanilii, ziarenka wyskrobane


Przygotowanie

Rabarbar opłukać, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do dużego garnka. Truskawki opłukać, odszypułkować i wrzucić do garnka.

Dodać cukier palmowy (jeśli macie cukier w kostkach, można go zetrzeć na tarce) oraz ziarenka wanilii wraz z laską.

Gotować na małym ogniu ok. 40-45 min., od czasu do czasu mieszając.

Wyjąć laskę wanilii i przelać do słoików i odstawić do ostudzenia.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego! 




Rhubarb and strawberry jam


Ingredients (2 jars)

500 g rhubarb
500 g strawberries
6 palm sugar cubes (about 70 g)
half a vanilla pod, seeds scraped out


Method

Rinse rhubarb, cut into smaller pieces and put into a large pot. Rinse strawberries, clean and toss into the pot.

Add palm sugar (if you have sugar cubes, you can grate them) and vanilla seeds together with a vanilla pod.

Simmer for about 40-45 minutes, stirring
occasionally.

Remove the vanilla pod, pour into jars and allow to cool.

Store in a refrigerator.

Enjoy!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz