I love prawns! And I love this dish. It's great for a light lunch, with delicious, corn tortillas and lots of fresh vegetables.
Tostada z krewetkami
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Składniki (4 porcje)
400 g surowych krewetek królewskich, obranych i przepłukanych
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1 łyżeczka płatków chili lub 1/4 łyżeczki ostrej papryki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz
Do podania
4 kukurydziane tortille
warzywa (np. sałata, czerwona i zielona papryka, pomidor, ogórek, dojrzałe awokado, kolendra lub natka pietruszki, cebula)
Przygotowanie
Krewetki wymieszać z czosnkiem, chili, solą, pieprzem i odrobiną oliwy. Odstawić.
Opłukać, obrać i pokroić warzywa. Doprawić solą i pieprzem i polać sokiem z cytryny. Dobrze wymieszać i odstawić.
Na patelni rozgrzać trochę oliwy. Krewetki wyjąć z marynaty i wrzucić na patelnię. Smażyć ok. 2 min. z każdej strony.
Tortille lekko podgrzać na suchej patelni.
Na tortilli ułożyć część warzyw i krewetki. Polać sokiem z cytryny i podawać.
Smacznego!
Prawn tostada
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Ingredients (serves 4)
400 g raw king prawns, peeled and rinsed
2 cloves garlic, peeled and finely chopped
1 teaspoon chili flakes or 1/4 teaspoon cayenne pepper
olive oil
lemon juice
salt, freshly ground pepper
To serve
4 corn tortillas
vegetables (eg. lettuce, red and green pepper, tomato, cucumber, ripe avocado, cilantro or parsley, onion)
Method
Mix the prawns with garlic, chili, salt, pepper and a little olive oil. Set aside.
Rinse, peel and cut vegetables. Season with salt and pepper and pour the lemon juice over. Mix well and set aside.
In a pan, heat a little olive oil. Remove prawns from marinade and toss into the pan. Fry for about 2 minutes each side.
Heat lightly the tortillas on a dry pan.
Put some vegetables and prawns on a tortilla. Pour the lemon juice over and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz