28 czerwca 2015

Lody Eton Mess/Eton Mess ice cream

Eton Mess w wersji lodowej! Pyszne, śmietanowe lody z musem truskawkowym, kawałkami truskawek i pokruszoną bezą... Czy potrzebujecie czegoś więcej? ;)

Eton Mess ice cream version! Delicious, creamy ice cream with strawberry mousse, strawberry pieces and crushed meringue... Do you need something more? ;)




Lody Eton Mess
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients

800 g truskawek
1 łyżka cukru pudru
800 ml kremówki
kilka bez (użyłam 5 domowych bez średniej wielkości)


Przygotowanie

Truskawki oczyścić i pokroić na małe kawałki. Połowę owoców wrzucić do garnka, posypać cukrem pudrem i gotować na średnim ogniu przez kilka minut aż zaczną puszczać sok i lekko się rozpadać. Następnie zmiksować na gładkie puree. Przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek.

Kremówkę ubić do momentu aż zacznie gęstnieć (nie ubijać na sztywno!). Następnie dodać mus truskawkowy, resztę truskawek i pokruszone bezy (ja wkruszyłam 4 średnie bezy do środka, a ostatnią zachowałam do dekoracji). Delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę przelać np. do dużej keksówki wysmarowanej oliwą i wyłożonej potrójną warstwą folii spożywczej. Wstawić do zamrażalnika. Przez pierwsze 3 godziny wyjmować lody co 30 min. i lekko miksować.

Lody wyjąć z zamrażalnika ok. 1 godziny przed podaniem, aby mogły zmięknąć.

Smacznego!






Eton Mess ice cream
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients


800 g strawberries 
1 tablespoon icing sugar
800 ml heavy cream
a few meringues (I used 5 home-made medium-sized meringues)


Method


Clean
strawberries and cut into small pieces. Add half of the fruit into a pot, sprinkle with icing sugar and cook over medium heat for a few minutes until they start to release the juice and slightly tear apart. Then mix to a smooth puree. Rub through a sieve to get rid of the seeds.

Whip the cream until it begins to thicken (not to soft peaks!). Then add the strawberry mousse,
the remaining strawberries and crushed  meringues (I crushed 4 medium-sized meringues inside and saved the last one for decoration). Mix gently with a spatula.

Transfer the mass to eg. a large greased baking tray lined with a triple layer of foil. Put into the freezer. During the first three hours remove the ice cream every 30 minutes and lightly mix.

Remove the ice cream from the freezer about 1 hour before serving so that it can soften.


Enjoy!




Akcja lodowa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz