14 czerwca 2015

Sałatka grecka/Greek salad

Jadłam już różne wersje tej sałatki. Można dodać sałatę lub paprykę, można ją podać z grillowanym chlebem na lekki posiłek. Dzisiaj wersja minimalistyczna, którą podaję jako dodatek do obiadu.

I've already seen different versions of this salad. You can add lettuce or pepper to it, or serve it with grilled bread for a light meal. Today, my minimalist version, which I serve as a side to the dinner.



Sałatka grecka


Składniki (1 porcja)

1 pomidor
ok. 10 cienkich plasterków ogórka
1/4 czerwonej cebuli
kilka czarnych oliwek
mały kawałek fety
kilka listków bazylii
kilka listków mięty
sól, świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny


Przygotowanie

Warzywa opłukać i pokroić w cienkie plasterki. Dekoracyjnie ułożyć plasterki pomidora i ogórka, następnie ułożyć plasterki cebuli i oliwki. Na wierzch pokruszyć fetę. Całość polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. na koniec udekorować listkami bazylii i mięty.

Smacznego!



Greek salad


Ingredients (serves 1)

1 tomato
about 10 thin slices cucumber
1/4 red onion
some black olives
a small piece of feta
a few leaves basil
a few leaves mint
salt, freshly ground pepper
2-3 tablespoons olive oil
juice of 1/2 lemon


Method

Wash
vegetables and cut into thin slices. Decoratively arrange tomato and cucumber slices, then arrange sliced onions and olives. Crumble feta on top. Pour olive oil mixed with lemon juice over. Season with salt and pepper. Garnish with basil and mint leaves.

Enjoy!



Uczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. Uwielbiam <3 robię ją często latem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją uwielbiam! Zawsze robimy ją z teściową na lekki lunch i podajemy z bagietką ;)

      Usuń