Wonderful, fresh soup for the hot days. Without cooking!
Gaspacho
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Składniki
1 kg pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki
1 duży ogórek sałatkowy, obrany i pokrojony na mniejsze kawałki
1 czerwona papryka, oczyszczona i pokrojona na mniejsze kawałki
1 zielona papryka, oczyszczona i pokrojona na mniejsze kawałki
2 młode cebulki, pokrojona
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
75 g czerstwego chleba
listki z 2-3 łodyżek bazylii
2 1/2 łyżki octu sherry lub czerwonego octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony pieprz
Do podania
grillowana bagietka z oliwą z oliwek
oliwa z oliwek
posiekane listki bazylii
Przygotowanie
Wszystkie pokrojone warzywa wrzucić do dużej miski lub garnka, dodać chleb, bazylię, oliwę z oliwek i ocet sherry. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać rękoma, wyciskając lekko sok z warzyw. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min.
Schłodzoną mieszankę zmiksować blenderem według upodobania (można zmiksować na gładki krem lub zostawić warzywa w niewielkich kawałkach). Przykryć i dobrze schłodzić (przez kilka godzin lub przez całą noc).
Podawać np. z grillowanymi kromkami bagietki skropionymi oliwą z oliwek, polaną odrobiną oliwy i posypaną posiekaną bazylią.
Smacznego!
Gaspacho
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Ingredients
1 kg tomatoes, cut into small pieces
1 large salad cucumber, peeled and cut into smaller pieces
1 red pepper, cleaned and cut into smaller pieces
1 green pepper, cleaned and cut into smaller pieces
2 spring onions, chopped
2 cloves garlic, peeled and finely chopped
75 g stale bread
leaves from 2-3 basil stems
2 1/2 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
3 tablespoons olive oil
salt, freshly ground pepper
To serve
grilled baguette with olive oil
olive oil
chopped basil leaves
Method
Put all chopped vegetables into a large bowl or pot, add the bread, basil, olive oil and sherry vinegar. Season with salt and pepper. Mix thoroughly with your hands, gently squeezing the juice out of vegetables. Cover and refrigerate for at least 30 minutes.
Mix the cooled mix with blender to your taste (you can mix it to a smooth cream or leave the vegetables in small pieces). Cover and cool well (several hours or overnight).
Serve eg. with grilled baguette slices with olive oil, with a little olive oil and chopped basil.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz