Fricassée is a French term for a stew, meat cut into pieces and braised in a sauce. This recipe comes from Gordon Ramsay's book "Ultimate home cooking", which I, however, slightly changed. Serve this delicious stew with potatoes or bread.
Fricassée z kurczaka
Składniki (4 porcje)
4 filety z kurczaka
250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
1 liść laurowy
2 łodyżki rozmarynu
3 łodyżki tymianku, same listki
75 ml koniaku
4 ząbki czosnku, obrane i lekko zmiażdżone
450 ml bulionu drobiowego lub wody
sól, świeżo zmielony pieprz
olej
natka pietruszki, posiekana
Przygotowanie
Filety oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić na większe kawałki.
W dużym garnku rozgrzać olej i włożyć kurczaka. Smażyć przez kilka minut z każdej strony aż lekko zbrązowieje. Następnie dodać pieczarki i czosnek, liść laurowy, łodyżkę rozmarynu i listki tymianku. Wymieszać.
Dodać koniak i gotować aż prawie całkiem się zredukuje. Dodać bulion lub wodę, zmniejszyć ogień i gotować przez 15-20 min. aż kurczak będzie ugotowany.
Doprawić solą i pieprzem. Wyjąć ząbki czosnku, rozmaryn i liść laurowy.
Kurczaka wyłożyć na talerz i posypać posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Chicken fricassée
Ingredients (serves 4)
4 chicken fillets
250 g mushrooms, peeled and sliced
1 bay leaf
2 rosemary sprigs
3 thyme sprigs, leaves only
75 ml brandy
4 cloves garlic, peeled and lightly crushed
450 ml chicken stock or water
salt, freshly ground pepper
oil
parsley, chopped
Method
Clean the fillets, rinse, dry and cut into large pieces.
In a large pan, heat the oil and add chicken. Fry for a few minutes on each side until lightly browned. Then add the mushrooms and garlic, bay leaf, rosemary sprig and thyme leaves. Mix.
Add brandy and cook until almost completely reduced. Add stock or water, reduce heat and simmer for 15-20 minutes until chicken is cooked.
Season with salt and pepper. Remove the garlic cloves, rosemary and bay leaf.
Put the chicken on a plate and sprinkle with chopped parsley.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz