22 czerwca 2015

Łosoś teriyaki/Teriyaki salmon

Jeśli lubicie azjatyckie smaki, ten przepis jest jak najbardziej dla Was!

If you like Asian flavors, this recipe is for you!



Łosoś teriyaki
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki (4 porcje)

500 g filetu z łososia
2 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony na cienkie plasterki
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki syropu klonowego
oliwa
sól, pieprz


Przygotowanie

Czosnek i imbir umieścić w misce razem z sosem sojowym, syropem klonowym i odrobiną oliwy. Wymieszać.

Filet z łososia doprawić solą i pieprzem i dokładnie polać marynatą. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki do 2 godzin.

Zamarynowanego łososia wyjąć z marynaty i smażyć skórą do dołu przez 2 min. Następnie polać marynatą i smażyć przez kolejną minutę. Filety przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 3-4 min., polewając łososia marynatą, aż ryba będzie ugotowana.

Smacznego!






Teriyaki salmon
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients (serves 4)


500 g salmon fillet
2 cm piece fresh ginger, peeled and cut into thin slices
2 cloves garlic, peeled and chopped
3 tablespoons soy sauce
2 tablespoons maple syrup
oil
salt and pepper


Method

Place the garlic and ginger in a bowl along with soy sauce, maple syrup and a dash of olive oil. Mix.

Season salmon fillet with salt and pepper and coat well with the marinade. Cover the bowl with plastic foil and refrigerate for up to 2 hours.

Remove the marinated salmon from the marinade and fry skin side down for 2 minutes. Then pour the marinade over the fish and fry for another minute. Turn over the
fillets and fry for another 3-4 minutes, pouring marinade over salmon, until fish is cooked.

Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz