5 czerwca 2015

Tacos z rybą/Fish tacos

Świeże warzywa, biała ryba, cytrynowy sos z kolendrą - lekko, zdrowo i smacznie.

Fresh vegetables, white fish, lemon sauce with coriander - light, healthy and delicious.




Tacos z rybą
(na podstawie "Fresh and light" Donna Hay)


Składniki (4 porcje)

300 g filetów z białej ryby
2 łyżki oliwy
1/2 papryczki chili, drobno posiekanej
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz
4 tortille
świeże warzywa do wyboru (np. sałata, pomidor, ogórek, awokado, czerwona cebula, papryczka chili, natka pietruszki lub kolendra)

Sos cytrynowy
150 ml jogurtu greckiego
sok z 1/2 cytryny
1 średni korniszon, drobno posiekany
2 łyżki posiekanej kolendry
1/2 ząbku czosnku, posiekanego
sól, pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Tortille podgrzać.Wymieszać wszystkie składniki sosu.

Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać mieszanką oliwy, chili, soku z cytryny, soli i pieprzu, wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 min.

Na tortilli ułożyć warzywa i rybę, polać sosem i udekorować listkami natki pietruszki lub kolendry. Zwinąć i podawać.

Smacznego!




























Fish tacos
(based on "Fresh and light" Donna Hay)


Ingredients (serves 4)

300 g white fish fillets
2 tablespoons olive oil
1/2 chilli, finely chopped
juice of 1/2 lemon
salt and pepper
4 tortillas
fresh vegetables of your choice (eg. lettuce, tomato, cucumber, avocado, red onion, chilli, parsley or coriander)

Lemon sauce
150 ml
Greek yogurt
juice of 1/2 lemon
1 medium cornishon, finely chopped
2 tablespoons chopped coriander

1/2 clove garlic, chopped
salt and pepper


Method

Preheat the oven to 180 deg. C. Heat tortillas. Mix all the sauce ingredients.

Place the fish in a baking dish, pour a mixture of olive oil, chilli, lemon juice, salt and pepper over, put in the oven and bake for about 15-20 minutes.

Arrange vegetables and fish
on the tortillas, pour the sauce over and garnish with parsley or coriander. Roll and serve.

Enjoy!



Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz