15 czerwca 2015

Ziołowo-czosnkowa pieczeń wieprzowa/Herb-garlic roast pork

Uwielbiam taką pieczeń z dużą ilością czosnku i świeżych ziół! Najczęściej podaję ją z pieczonymi ziemniakami lub frytkami i lekką sałatką.

I love the roast with lots of garlic and fresh herbs! Most often I serve it with roast potatoes or fries and a light salad.



Ziołowo-czosnkowa pieczeń wieprzowa


Składniki

1 kg pieczeni wieprzowej (użyłam schabu)
2-3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
6 ząbków czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka mocnej musztardy
3 łyżki oliwy
sól, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 200 st. C.

Mięso opłukać i dokładnie osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem i dokładnie wetrzeć przyprawy w mięso. Ułożyć w naczyniu do zapiekania.

W miseczce wymieszać listki tymianku i rozmarynu, drobno posiekaną natkę pietruszki, zmiażdżone ząbki czosnku, sok z cytryny, musztardę i oliwę i wetrzeć mieszankę w mięso.

Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 min. lub do momentu aż mięso będzie upieczone (mięso należy nakłuć lekko nożem - jeśli wypływający płyn jest przezroczysty, mięso jest upieczone).

Wyjąć z piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10-15 min. do odpoczęcia.

Kroić w plastry i podawać.

Smacznego!



Herb-garlic roast pork
 

Ingredients

1 kg roast pork (I used loin)
2-3 sprigs rosemary
3 sprigs thyme
1/2 bunch parsley
6 cloves garlic
juice of 1/2 lemon
1 tablespoon strong mustard
3 tablespoons olive oil
salt, freshly ground pepper


Method

Preheat the oven to 200°C.

Rinse meat and dry thoroughly. Sprinkle with salt and pepper and carefully rub seasoning in the meat. Place in a baking dish.

In a bowl, mix the leaves of thyme and rosemary, finely chopped parsley, crushed cloves of garlic, lemon juice, mustard and olive oil and rub the mixture in the meat.

Put in the oven and bake for about 45 minutes or until the meat is cooked (pierce the meat with a knife - if the liquid coming out of the meat is clear, it's cooked).

Remove from the oven, cover with foil and let stand for 10-15 minutes to rest.

Cut into slices and serve.

Enjoy!



  Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz