16 czerwca 2015

Leche merengada

Super przepis prosto ze słonecznej Hiszpanii! Dobrze schłodzone, cynamonowe mleko z ubitymi białkami, czyli pyszny deser na upalne dni!

Super recipe straight from sunny Spain! Well chilled, cinnamon milk with beaten egg whites or a delicious dessert for hot summer days!



Leche merengada
(na podstawie "La cuisine du monde" wyd. France Loisirs)


Składniki (4-5 porcji)

1 l mleka
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej)
skórka obrana z 1 cytryny
1 kawałek kory cynamonu
4 białka
100 g cukru pudru
cynamon w proszku do podania


Przygotowanie

Mleko wlać do dużego garnka. Dodać syrop z agawy, skórkę cytryny i korę cynamonową i podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia!). Wyłączyć ogień i odstawić na 10 min. do wystygnięcia.

Białka ubić na sztywno, następnie dodać cukier puder i ubijać jeszcze kilka minut aż białka będą gładkie i błyszczące.

Usunąć skórkę cytrynową i korę cynamonu z mleka i dodać ubite białka, delikatnie mieszając szpatułką.

Przelać do dzbanka lub oddzielnych szklanek i dobrze schłodzić w lodówce. Przed podaniem można jeszcze dodać kilka kostek lodu.

Podawać lekko posypane cynamonem.

Smacznego!





Leche merengada
(based on "La cuisine du monde" wyd. France Loisirs)


Ingredients (serves 4-5)

1 l milk
5 tablespoons agave syrup (or more)
rind
peeled of 1 lemon
1 piece of cinnamon bark
4 egg whites
100 g icing sugar
cinnamon powder to serve


Method

Pour milk into a large pot. Add agave syrup, lemon peel and cinnamon bark and heat (do not bring to a boil!). Turn off the heat and let stand for 10 minutes to cool.

Beat the whites to stiff, then add the icing sugar and beat for a few minutes until the whites become smooth and shiny.

Remove the lemon zest and cinnamon bark from the milk and add the stiffly beaten egg whites, stirring gently with a spatula.

Pour into a pitcher or individual glasses and chill
well in the refrigerator. Before serving, you can add a few ice cubes.

Serve lightly sprinkled with cinnamon powder.

Enjoy!



 
¡Viva España! Edycja II Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Wow ale super przepis :) Na pewno wypróbuję, bo wygląda cudnie! A jak hiszpańskie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie jest sporo cukru, ja jednak wolę syrop z agawy. Przynajmniej jest trochę zdrowiej ;) Ale zgadzam się, przepis jest super! :) Efekt murowany! ;)

      Usuń