11 czerwca 2015

Najprostszy makaron z sosem pomidorowym/The easiest pasta with tomato sauce

Czasami przychodzi taki dzień, kiedy masz ochotę na coś prostego. Nie chcesz jednak rezygnować ze smaku. Oto najprostszy przepis na cudowny sos pomidorowy do makaronu. Trochę Parmezanu, bazylia i obiad gotowy!

Sometimes there comes a day when you feel like doing something really simple. However, you don't want to give up on taste. Here's the simplest recipe for a wonderful tomato sauce for pasta. A little Parmesan cheese, some basil leaves and dinner's ready!




Najprostszy makaron z sosem pomidorowym


Składniki (4 porcje)

600 g makaronu (np. spaghetti)
1 puszka krojonych pomidorów
1 szalotka
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo zmielony pieprz
oliwa

Do podania
tarty Parmezan
kilka listków bazylii


Przygotowanie

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. 

Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Oliwę rozgrzać w garnku i dodać szalotkę z czosnkiem. Smażyć przez ok. 3 min. na średnim ogniu. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i dodać pomidory (może pryskać!). Wymieszać i gotować przez ok. 10 min. aż sos zgęstnieje. Doprawić cukrem, octem balsamicznym, solą i pieprzem.

Makaron wyłożyć na talerz, polać sosem, posypać Parmezanem i listkami bazylii. 

Smacznego!



The easiest pasta with tomato sauce


Ingredients (serves 4)


600 g pasta (eg. spaghetti)
1 tin chopped tomatoes
1 shallot
1 large clove garlic
1 tablespoon balsamic vinegar
1/2 teaspoon sugar
salt, freshly ground pepper
oil

To serve
grated Parmesan
a few leaves of basil


Method

Cook pasta according to instructions on the package.

Peel and finely chop
shallot and garlic. Heat the olive oil in a pan and add shallot and garlic. Fry for about 3 minutes over medium heat. Then reduce the heat to low and add the tomatoes (it may splash!). Stir and cook for about 10 minutes until the sauce thickens. Season with sugar, balsamic vinegar, salt and pepper.

Put pasta on a plate, pour the sauce over, sprinkle with Parmesan and basil leaves.

Enjoy!



2 komentarze: