Salmorejo is a Spanish cold tomato soup. It's a bit similar to gazpacho, but it contains only tomatoes. Fresh and refreshing, suitable for hot days, light lunch served with grilled bread.
Salmorejo
Składniki
1,5 kg dojrzałych pomidorów
200 g czerstwego chleba
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1,5 łyżki octu sherry lub czerwonego octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Pomidory pokroić na ósemki i wrzucić do średniego garnka. Dodać chleb, czosnek, ocet i oliwę. Wymieszać rękoma, wyciskając sok z pomidorów. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 min., aby smaki się połączyły.
Garnek wyjąć z lodówki i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego!
Salmorejo
Ingredients
1.5 kg ripe tomatoes
200 g stale bread
1 clove garlic, crushed
1.5 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
salt, freshly ground pepper
3 tablespoons olive oil
Method
Cut tomatoes into eighths and add to a medium pot. Add bread, garlic, vinegar and olive oil. Mix with hands, squeezing the juice out off the tomatoes. Refrigerate for at least 30 minutes so that the flavors mix together.
Remove the pot from the refrigerator and mix to a smooth cream. Season with salt and pepper. Refrigerate for a few hours to chill.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz