23 czerwca 2015

Salmorejo

Salmorejo to hiszpański chłodnik pomidorowy. Jest trochę podobny do gazpacho, choć z warzyw zawiera jedynie pomidory. Świeży i orzeźwiający, odpowiedni na upały, lekki lunch podany z grillowanym chlebem.

Salmorejo is a Spanish cold tomato soup. It's a bit similar to gazpacho, but it contains only tomatoes. Fresh and refreshing, suitable for hot days, light lunch served with grilled bread.








Salmorejo


Składniki

1,5 kg dojrzałych pomidorów
200 g czerstwego chleba
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
1,5 łyżki octu sherry lub czerwonego octu winnego
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie

Pomidory pokroić na ósemki i wrzucić do średniego garnka. Dodać chleb, czosnek, ocet i oliwę. Wymieszać rękoma, wyciskając sok z pomidorów. Wstawić do lodówki na przynajmniej 30 min., aby smaki się połączyły.

Garnek wyjąć z lodówki i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki na kilka godzin do schłodzenia.

Smacznego!






Salmorejo


Ingredients

1.5 kg ripe tomatoes
200 g stale bread
1 clove garlic, crushed
1.5 tablespoons sherry vinegar or red wine vinegar
salt, freshly ground pepper
3 tablespoons olive oil


Method

Cut
tomatoes into eighths and add to a medium pot. Add bread, garlic, vinegar and olive oil. Mix with  hands, squeezing the juice out off the tomatoes. Refrigerate for at least 30 minutes so that the flavors mix together.

Remove the pot from the refrigerator and mix to a smooth cream. Season with salt and pepper. Refrigerate for a few hours to chill.

Enjoy!




¡Viva España! Edycja II Uczta pod gołym niebem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz