2 czerwca 2015

Clafoutis

Tradycyjny deser z francuskiego regionu Limousin. Klasyczna wersja zawiera czereśnie, jednak można go zrobić z innymi owocami.
Ważne jest, aby nie drylować czereśni. Pestki owoców nadają deserowi odpowiedni smak, a ponadto niedrylowane owoce nie puszczają soku, który rozmiękczyłby deser. Uważacie jednak przy jedzeniu i ostrzeżcie gości ;)

The traditional dessert from the French region of Limousin. Classic version includes cherries, but it can be done with other fruits.
It's important not to stone cherries. The pits give the proper taste to the dessert and in addition there's no juice coming out of the fruit, which could make the dessert too moist. However, watch out while eating and warn your guests ;)






Clafoutis
(na podstawie "Reflets de France" Loïc Bienassis)


Składniki

500 g czereśni lub wiśni
100 g mąki
szczypta soli
5 łyżek cukru (lub więcej, jeśli lubicie słodsze)
250 ml mleka
3 jajka
masło
cukier puder


Przygotowanie

Czereśnie opłukać, wysuszyć i usunąć ogonki (nie drylować!). Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól i cukier i wymieszać. Zrobić otwór w środku i wbić jajka. Mieszać, stopniowo dodając mleko aż masa będzie gładka i jednolita.

Okrągłą lub owalną formę wysmarować masłem i ułożyć czereśnie (w jednej warstwie). Na owoce wylać masę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w górnej części piekarnika przez ok. 40 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!



Clafoutis
(based on "Reflets de France" Loïc Bienassis)


Ingredients 

500 g cherries
100 g flour
pinch of salt
5 tablespoons sugar (or more, if you like sweeter)
250 ml milk
3 eggs
butter
icing sugar


Method

Rinse cherries, dry and remove the stalks (do not stone!). Preheat the oven to 180°C.

Sift the flour into a bowl, add salt and sugar and mix. Make a hole in the middle and knock eggs in. Stir, gradually adding milk until smooth and uniform.

Butter round or oval form and place the cherries on the bottom (in one layer). Pour the mass over fruit and put in the preheated oven. Bake in the upper part of the oven for about 40 minutes.

Remove from oven and let cool in the mold.

Sprinkle with icing sugar.

Enjoy!


 
Wiosenne słodkości! Uczta pod gołym niebem

2 komentarze:

  1. Już nazwa ciasta mnie przyciągnęła, a dodatek niedrylowanych czereśni jest naprawdę ciekawy. Muszę wypróbować, bo wygląda smakowicie (:

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście, nazwa jest ciekawa :) A czereśnie są pyszne, trzeba jednak uważać przy jedzeniu ;) Życzę powodzenia w pieczeniu! :)

      Usuń