24 czerwca 2015

Granita arbuzowa/Watermelon granita

Szybka, prosta i zdrowa - same zalety! :)

Fast, simple and healthy - only the advantages! :)




Granita arbuzowa
(na podstawie "Fresh and simple" Donna Hay)


Składniki

1/2 średniego arbuza 
2 łyżki syropu z agawy (lub więcej, w zależności od słodyczy arbuza)


Przygotowanie

Wyciąć miąższ arbuza i pokroić na mniejsze kawałki. Całość wrzucić do misy blendera i zmiksować na gładkie puree. Przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek.

Sok przelać do metalowego naczynia, dodać syrop z agawy i wymieszać. 

Wstawić do zamrażalnika i zamrozić przez kilka godzin.

Przed podaniem zdrapać widelcem.

Smacznego!





Watermelon granita
(based on "Fresh and light" Donna Hay) 


Ingredients

1/2 medium watermelon
2 tablespoons agave syrup (or more, depending on the sweetness of the watermelon)


Method

Cut out the flesh of watermelon and cut into smaller pieces. Add it into the blender bowl and mix to a smooth puree. Rub through a sieve to get rid of the seeds.

Pour the juice into a metal pot, add agave syrup and mix.

Put into the freezer and freeze for several hours.

Before serving, scrape with a fork.

Enjoy!



  Akcja lodowa 2015

2 komentarze: