18 czerwca 2015

Mus truskawkowy z galaretką truskawkową/Strawberry mousse with strawberry jelly

Pomysły na desery przychodzą do mnie w nocy, tuż przed zaśnięciem. Tak też było w tym przypadku. Wymarzyłam sobie galaretkę truskawkową z całymi owocami, przykrytą najlżejszym musem truskawkowym. Przepis na frużelinę podpatrzyłam na stronie Moje Wypieki, a przepis na mus znalazłam na opakowaniu żelatyny ;) Przygotujcie się na deser 100 % truskawkowy!

The ideas for the desserts come to me at night, just before falling asleep. So it was in this case. I was dreaming about strawberry jelly with whole fruit, covered with the lightest strawberry mousse. I found a recipe for jelly on Moje Wypieki blog and I found the mousse recipe on the package of gelatin ;) Get ready for 100% strawberry dessert!




Mus truskawkowy z galaretką truskawkową


Składniki (5-6 porcji)

Galaretka truskawkowa
500 g truskawek
1 listek żelatyny 
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Mus truskawkowy
600 g truskawek
5 łyżek syropu z agawy (lub więcej)
6 g żelatyny w proszku (1 opakowanie)
200 ml kremówki
125 ml jogurtu naturalnego


Przygotowanie

Galaretka truskawkowa
Żelatynę włożyć do zimnej wody i odstawić na 10 min.

Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.

W rondelku podgrzać truskawki z syropem z agawy (ok. 5 min.), aby truskawki puściły sok. Dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżce wody. Wymieszać i odstawić z ognia. Dodać żelatynę odciśniętą z wody i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Odstawić na kilka minut do przestygnięci, a następnie przelać do szklanek, wypełniając je w 1/4.

Wstawić do lodówki do stężenia.

Mus truskawkowy
Truskawki opłukać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować na mus i odlać 3 łyżki, w których rozpuszczamy żelatynę.

Mus truskawkowy podgrzać z syropem z agawy. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Ubić kremówkę i delikatnie wmieszać razem z jogurtem do ostudzonego musu. 

Mus wyłożyć do szklanek na galaretkę i wstawić z powrotem do lodówki do stężenia (na przynajmniej 6 h).

Smacznego!





Strawberry mousse with strawberry jelly


Ingredients (serves 5-6)

Strawberry jelly
500 g strawberries 
1 leaf gelatine 
5 tablespoons agave syrup (or more) 
1 tablespoon lemon juice 
1 teaspoon cornstarch

Strawberry mousse 

600 g strawberry
5 tablespoons agave syrup (or more) 
6 g gelatin powder (1 package) 
200 ml heavy cream
125 ml plain yoghurt


Method

Strawberry jelly 
Put gelatin in cold water and let stand for 10 minutes.

Rinse strawberries, clean and cut into smaller pieces.


In a saucepan, heat the strawberries with agave syrup (about 5 minutes). Add the lemon juice and cornstarch dissolved in 1 tablespoon water. Stir and let take off the heat. Add gelatin wrung out of the water and mix thoroughly until gelatin is dissolved. Leave to cool
for a few minutes, then pour into glasses, filling them in 1/4.

Refrigerate till stiff.


Strawberry mousse 

Rinse strawberries, clean and cut into smaller pieces. Keep 3 tablespoons mousse in which you should dissolve gelatin.

Heat the strawberry mousse along with agave syrup. Add gelatin and mix thoroughly until gelatin is dissolved. Remove from heat and let cool.


Whip the cream and gently stir along with yogurt into the cooled mousse.


Put the mousse to the glasses on the jelly and put back in the refrigerator (for at least 6 h).


Enjoy!



 


Wiosenne słodkości!

5 komentarzy: