8 kwietnia 2014

Lody cappuccino/Cappuccino ice-cream



Wiosna zawitała na dobre. Każdy dzień wita nas słońcem i coraz cieplejszym wiatrem, który przynosi zapachy rozkwitłych irysów, żonkili, tulipanów. Natura, jeszcze niedawno uśpiona pod szarością nieba, nagle wybuchła kolorami. Świat jest zielony, czerwony, żółty…

Spring is here for good. Each day greets us with the sun and the warmer wind that brings the scents of blooming irises, daffodils, tulips. Nature, until now dormant under the gray sky, suddenly exploded with colors. The world is green, red, yellow...




Lody cappuccino
(na podstawie strony Moje wypieki)


Składniki (ok. ½ l lodów)

1,5 szkl. mleka
1 szkl. śmietanki 36%
½ szkl. cukru
3 żółtka
30-40 g cappuccino w proszku


Przygotowanie

Do rondelka wlać mleko, połowę śmietanki, wsypać połowę cukru i cappuccino. Gotować na małym ogniu. Doprowadzić do wrzenia.

Jajka utrzeć z resztą cukru na gładką, jasną masę. Masę wlać do garnka z mlekiem i cały czas mieszając, podgrzewać na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Nie doprowadzać do wrzenia! Kiedy masa zgęstnieje, natychmiast zdjąć z ognia.

Dodać resztę śmietanki i odstawić do ostygnięcia.

Schłodzoną masę zmiksować, przelać do foremki lub pojemnika na lody i wstawić do zamrażalnika.
Przez pierwsze 3 h miksować mniej więcej co 30 min., aby lody były bardziej puszyste i aby uniknąć tworzenia się kryształków lodu.

Smacznego!




Cappuccino ice-cream
(based on Moje wypieki website)


Ingredients (for about ½ l ice-cream)
1.5 cups milk
1 cup cream 36%
½ cups sugar
3 egg yolks
30-40 g cappuccino powder


Method

Into a saucepan, pour the milk and half the cream, add half the sugar and cappuccino powder. Cook on low heat. Bring to the boil.

Whip eggs with the rest of the sugar to a smooth, clear mass. Pour the batter into the pot with milk and stirring constantly, heat over low heat until the mixture thickens. Do not bring to the boil! When the mixture thickens, remove from heat immediately.

Add the remaining cream and set aside to cool.

Mix the cooled batter, pour into a mold or ice cream container and put in the freezer.

For the first 3 h mix every 30 min. to obtain more fluffy ice-cream and to avoid the ice crystals.
Enjoy!

1 komentarz: