16 kwietnia 2014

Mazurek z czekoladą i orzechami pekan/Pecan nuts and chocolate Polish mazurek



Chodził za mną mazurek. Zaczęłam szukać inspiracji w necie i znalazłam! Jak zawsze z pomocą przyszła mi Kwestia Smaku i to na podstawie jednego z mazurków na tej stronie stworzyłam swój własny – z ciemną czekoladą i orzechami pekan. Mazurek nie jest zbyt słodki, przewodzi smak ciemnej czekolady, przełamany słodyczą śmietanki kremówki. Ciasto jest kruchutkie i maślane. Po prostu ciasto idealne ;)

I’ve just wanted to have mazurek so badly. I was looking for inspiration in the Internet and I found! As always, Kwestia Smaku website helped me find what I was looking for and it's based on one of the mazurkas on this site that I created my own - with dark chocolate and pecan nuts. Mazurek is not too sweet, the taste of dark chocolate, broken by the sweetness of double cream, is leading. The dough is crust and buttery. Just the perfect cake ;)




Mazurek z czekoladą i orzechami pekan
(inspiracja: strona Kwestia Smaku)


Składniki (na formę o wymiarach mniej więcej 20x33 cm)

Ciasto
170 g mąki
120 g mielonych migdałów
50 g drobnego cukru
150 g zimnego masła + do wysmarowania formy
1 jajko

Nadzienie
300 g ciemnej czekolady
120 ml śmietanki kremówki
orzechy pekan do dekoracji


Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę, dodać migdały, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Wyrabiać rękami aż do powstania kruszonki. Dodać jajko i wyrobić ciasto, formując kulę. Możesz potrzebować więcej mąki, aby ciasto się nie kleiło, nie należy jednak jej dodawać zbyt wiele, aby ciasto nie było zbyt ciężkie. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 h.

Formę o wymiarach 20x33 cm wysmarować roztopionym masłem. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy niż forma i nawijając na wałek, przenieść i ułożyć w formie. Odkroić nadmiar ciasta, zostawiając jedynie 1 cm rant. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na 30 min.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Schłodzone ciasto włożyć do piekarnika i piec przez ok. 30-35 min. aż nabierze ładnego, brązowego koloru. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Kremówkę wlać do rondelka. Dodać połamaną na kawałki czekoladę i rozpuścić na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstawić z ognia i przestudzić. Wylać na spód. Ułożyć orzechy pekan. Wstawić do lodówki, aby czekolada się ścięła.

Smacznego!



Pecan nuts and chocolate Polish mazurek
(inspired by Kwestia Smaku website) 


Ingredients (for more or less 20x33 cm mold)

Dough
170 g flour
120 g ground almonds
50 g caster sugar
150 g cold butter + to grease the mold
1 egg

Filling
300 g dark chocolate
120 ml double cream
pecans to decorate


Method

In a bowl, sift the flour, add the almonds, sugar and diced butter. Knead with hands until crumbled. Add an egg and knead the dough, forming a ball. You may need more flour to get less sticky dough, you should not, however, add too much of it as the dough could get too heavy. Wrap the dough with plastic foil and place in the fridge for 1 hour.

Grease the 20x33 cm mold with melted butter. Roll out chilled dough on a rectangle larger than the mold and winding it on the roller, transfer in the mold. Cut off the excess dough, leaving only 1 cm edge. Prick the dough with a fork and refrigerate for 30 minutes.

Preheat the oven to 190°C. Put the chilled dough into the oven and bake for about 30-35 minutes until it gets nicely brown. Remove from oven and let it cool.

Pour the cream into a saucepan. Add chocolate broken into pieces and melt it over low heat, stirring constantly. Put it aside from the heat and allow to cool. Pour the chocolate batter on the dough. Place the pecan nuts. Put into the refrigerator to let the chocolate stiffen.

Enjoy!







Wielkanocne Smaki - edycja IV

2 komentarze: