29 maja 2015

Zupa z fenkułu z grzankami/Fennel soup with croutons

Pyszna, sycąca zupa o lekko anyżkowym smaku. Oryginalny przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj sprytnie jak Jamie". Jamie niestety używa kostki bulionowej, ja zrobiłam własny drobiowy bulion i użyłam francuskiej fasolki flażoletki.

Delicious, nutritious soup with a slightly aniseed flavor. The original recipe comes from Jamie Oliver's book "Save with Jamie". Jamie unfortunately uses the cube, I prepared, however, my own chicken stock and used French flageolets bean.




Zupa z fenkułu


Składniki

1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego
2 ząbki czosnku
2 średnie cebule
2 bulwy fenkułu
oliwa
500 g flażoletki lub białej fasoli w puszce
sól, pieprz

Grzanki
kilka kromek chleba lub bagietki
1 jajko
50 g tartego sera
1/4 papryczki chili, drobno posiekana
1 łyżeczka nasion fenkułu, uprażonych

Do podania
płynna śmietanka
listki fenkułu


Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno pokroić, fenkuł oczyścić, odciąć listki (zachować do dekoracji) i z grubsza pokroić. W dużym garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć 30 min. na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.

Do warzyw dodać fasolę z zalewą oraz bulion, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 min. Dokładnie zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku.

Roztrzepać jajko. Dodać ser, chili i nasiona fenkułu i dokładnie wymieszać. Pokrojony chleb maczać w masie i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć z każdej strony aż chleb się przyrumieni.

Zupę nalać do miski. Podawać ze śmietanką i grzankami, udekorowaną listkami fenkułu.

Smacznego!





Fennel soup with croutons


Ingredients

1.5 l chicken or vegetable stock 
2 cloves garlic 
2 medium onions 
2 fennel bulbs 
oil 
500 g canned flageolets or white beans
salt and pepper 

Croutons
a few slices of bread or baguette
1 egg 
50 g grated cheese 
1/4 chilli, finely chopped 
1 teaspoon fennel seeds, toasted 

To serve
liquid cream 
fennel leaves


Method


Chop the onions and garlic, clean fennel, cut off the leaves (save them for decoration) and roughly chop. In a large pot, heat the olive oil and toss chopped vegetables. Fry covered for 30 minutes over low heat, occasionally stirring.

Add beans with brine and stock, bring to a boil, reduce heat and simmer for about 20 minutes Thoroughly mix to a smooth cream. Season to taste.

Beat the egg in a bowl. Add cheese, chili and fennel seeds and mix thoroughly. Dip the sliced bread in the mass and put on the hot pan. Fry on each side until browned.

Pour the soup into a bowl. Serve with cream and croutons, decorated with fennel leaves.

Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz