18 maja 2015

Biszkopty/Biscuits

Najłatwiejsze biszkopty, które spokojnie można dać dziecku. Tradycyjny dodatek do deserów, np. Tiramisu.

The easiest biscuits that you can safely give to your child. Traditional addition to desserts, f.ex. Tiramisu.



Biszkopty
(na podstawie magazynu "Marmiton Pâtisserie. Hors-série", nr 1, avril-mai-juin 2015)


Składniki (ok. 30 biszkoptów)

3 jajka, żółtka i białka osobno
90 g drobnego cukru
90 g mąki
cukier puder


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 150 st. C.

Żółtka ubić z 35 g cukru na jasną, gładką masę.

Białka ubić na sztywno. Następnie dodać resztę cukru i dokładnie zmiksować.

Białka dodać do żółtek i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać przesianą mąkę i znów delikatnie wymieszać, tak aby białka nie straciły powietrza.

Masę umieścić w rękawie cukierniczym i wyciskać biszkopty o długości ok. 8 cm na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Gotowe biszkopty oprószyć cukrem pudrem i odstawić na 10-15 min. Po tym czasie znów oprószyć cukrem pudrem i włożyć do nagrzanego piekarnika (to dzięki tej czynności biszkopty będą chrupiące). Piec ok. 15 min. aż biszkopty się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Smacznego!




Biscuits
(based on "Marmiton Pâtisserie. Hors-série" magazine, nr 1, avril-mai-juin 2015)


Ingredients (about 30 biscuits) 


3 eggs, yolk and whites separately
90 g caster sugar
90 g flour
icing sugar


Method

Preheat the oven to 150°C.

Beat the egg yolks with 35 g sugar on the bright, smooth mass.

Beat the egg whites to stiff. Then add the remaining sugar and mix thoroughly.

Add egg whites to the yolks and mix gently with a spatula. Then add the sieved flour and gently stir again, so that the whites don't lose air.

Place the mass in the piping bag and squeeze biscuits about 8 cm long on a tray lined with baking paper.


Sprinkle the biscuits icing sugar and let stand for 10-15 minutes. After this time sprinkle again the biscuits with icing sugar and put in the hot oven (thanks to this operation the biscuits will be crispy). Bake for about 15 minutes until the biscuits get golden.

Remove from the oven and cool.

Enjoy!




Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz