Delicious, juicy chicken with a carrot salad. It can be served with eg. quinoa.
Pomarańczowy kurczak z surówką z marchewki
(na podstawie "Fresh and light" Donna Hay)
Składniki (4 porcje)
3 filety z kurczaka
sok z 1 pomarańczy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego, prażonych
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
oliwa
kilka marchewek
Przygotowanie
Kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem.
W misce wymieszać sok z pomarańczy i cytryny, miód, czosnek i nasiona kminu. Odlać połowę marynaty. Do połowy marynaty włożyć kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Miskę przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 20 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Marchewkę obrać, opłukać i oskrobać obieraczką do warzyw, tak aby powstały wstążki. Włożyć do miski i polać resztą marynaty. Wymieszać.
Kurczaka wyjąć z lodówki i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Polać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 25 min.
Wyjąć z piekarnika.
Kurczaka podawać z surówką z marchewki.
Smacznego!
Orange chicken with carrot salad
(based on "Fresh and light" Donna Hay)
Ingredients (serves 4)
3 chicken fillets
juice of 1 orange
1 clove garlic, finely chopped
1 teaspoon cumin seeds, toasted
1 tablespoon honey
1 tablespoon lemon juice
salt and pepper
oil
a couple of carrots
Method
Rinse chicken, dry, clean and cut into smaller pieces. Season with salt and pepper.
In a bowl, mix the orange and lemon juice, honey, garlic and cumin seeds. Put pieces of chicken in one half of the marinade and mix thoroughly. Cover the bowl and refrigerate for at least 20 minutes.
Preheat the oven to 180°C.
Peel the carrots, rinse and scrape with vegetable peeler to make ribbons. Put into a bowl and pour the rest of the marinade over. Mix.
Remove the chicken from the refrigerator and place it in a baking dish. Pour the olive oil over and place in the preheated oven. Bake for about 25 minutes.
Remove from the oven.
Serve chicken with carrot salad.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz