30 maja 2015

Pierogi z truskawkami/Strawberry dumplings

Kochamy pierogi. Kochamy truskawki. Zrobienie pierogów z truskawkami było więc logiczne ;)

We love dumplings. We love strawberries. Making the strawberry dumplings was then so logical ;)




 Pierogi z truskawkami


Składniki (35-40 pierogów)

250 g mąki
ok. 1 szkl. chłodnej wody
szczypta soli
ok. 20 dużych truskawek, odszypułkowanych i przekrojonych na pół

Do podania
śmietana
cukier


Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę, dodać sól i dodając stopniowo wodę, wyrabiać ciasto. Uformować kulę i przykryć ściereczką.

Odciąć kawałek ciasta i rozwałkować na cienki placek na stolnicy oprószonej mąką. Wyciąć kółka (używam szklanki). W środek każdego okręgu włożyć połówkę truskawki (lub więcej), zamknąć i dokładnie skleić boki. Kontynuować z resztą ciasta.

W dużym garnku doprowadzić do wrzenia dużą ilość wody. Lekko posolić i wrzucać po kilka pierogów. Wyławiać, kiedy wypłyną na powierzchnię. Kontynuować z resztą pierogów.

Podawać np. ze śmietaną i cukrem.

Smacznego!




Strawberry dumplings


Ingredients (for 35-40 dumplings)

250 g flour
about 1 cup cold water
pinch of salt
about 20 large strawberries, cleaned and halved

To serve
sour cream
sugar


Method

In a bowl, sift flour, add salt and gradually adding water, knead the dough. Shape into a ball and cover with a cloth.

Cut off a piece of dough and roll out to a thin rectangle on a floured pastry board. Cut out circles (I used a  glass). In the center of each circle put half of a strawberry (or more), close and carefully glue the sides. Continue with the rest of the dough.

In a large pot, bring to boil a large amount of water. Lightly season with salt and throw a few dumplings. Fish them out when they float to the surface. Continue with the rest of the dumplings.

Serve eg. with cream and sugar.

Enjoy!






Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz