I still get inspiration from Donna Hay's book "Fresh and light". This time I prepared chicken patties, changing, however, spinach to chard. You can of course use spinach.
Kotleciki z kurczakiem
Składniki (ok. 15 kotlecików)
200 g szpinaku lub blette (chard)
3 łyżki bułki tartej
2 spore filety z kurczaka
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
100 g posiekanej fety
1 łodyżka szczypiorku
sezam do obtoczenia kotlecików
oliwa
cytryna
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Szpinak zalać wrzątkiem i odstawić na 1 min. Następnie odcedzić i z grubsza pokroić.
Kurczaka opłukać, oczyścić, drobno posiekać i włożyć do miski razem z bułką tartą, jajkiem, natką pietruszki, fetą i posiekanym szczypiorkiem. Następnie dodać pokrojony szpinak lub blette (chard), doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Uformować niewielkie kotleciki, obtaczać w sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika. Piec ok. 15-20 min.
Wyjąć z piekarnika.
Podawać np. z majonezem, zwykłą sałatką z pomidora i bazylii, ćwiartkami cytryny oraz bulgurem.
Smacznego!
Chicken patties
Ingredients (about 15 patties)
200 g spinach or chard
3 tablespoons breadcrumbs
2 big chicken fillets
1 egg
salt and pepper
1 tablespoon chopped parsley
100 g chopped feta
1 stalk chives
sesame
oil
lemon
Method
Preheat the oven to 180°C.
Pour boiling water over spinach and let stand for 1 minute. Then drain and roughly chop.
Rinse chicken, clean, finely chop and add to the bowl along with the breadcrumbs, egg, parsley, feta cheese and chopped chives. Then add the chopped spinach or chard, season with salt and pepper and mix thoroughly.
Shape into small patties, coat in sesame seeds and place on a baking tray lined with baking paper. Pour a little olive oil over and put in the oven. Bake for about 15-20 minutes.
Remove from the oven.
Serve eg. with mayonnaise, a simple tomato and basil salad, lemon wedges and bulgur.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz