23 maja 2015

Brownie z burakami/Brownie with beetroot

Fascynujące, jak warzywa sprawdzają się w przepisach na desery. Dzisiaj pyszne, czekoladowe brownie z dodatkiem buraka, który nadaje ciastu niesamowitą wilgotność. Pycha!
Podajcie brownie z gałką lodów lub bitą śmietaną. Wasi goście będą błagać o więcej ;)

Fascinating how vegetables work well in dessert recipes. Today, delicious, chocolate brownie with beetroot that makes the pastry incredibly moist. Yum!
Serve brownie with a scoop of ice cream or whipped cream. Your guests will begg for more ;)




Brownie z burakami
(na podstawie BBC Good Food)


Składniki

500 g ugotowanych i obranych buraków
100 g masła + do wysmarowania formy
200 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
200 g cukru muscovado lub vergeoise brune
4 jajka
100 g mąki
25 g wiórków kokosowych


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Kwadratową formę na brownie wysmarować masłem.

Buraki zetrzeć na tarce o małych oczkach (można odlać trochę soku).

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, włożyć do miski razem z masłem pokrojonym w kostkę i roztopić w mikrofalówce. Następnie dodać do buraków razem z ekstraktem waniliowym i dokładnie wymieszać.

Jajka utrzeć z cukrem na gęstą, gładką masę. Dodać masę z burakami i delikatnie wymieszać szpatułką. Następnie dodać przesianą mąkę i wiórki kokosowe i znów delikatnie wymieszać.

Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 min. aż wierzch się zetnie, a środek nadal będzie lekko wilgotny.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.

Smacznego! 





Brownie with beetroot
(based on BBC Good Food)


Ingredients


500 g cooked and peeled beetroots 
100 g butter + to grease the mold 
200 g dark chocolate 
1 teaspoon natural vanilla extract
200 g muscovado sugar or vergeoise brune
4 eggs 
100 g flour
25 g desiccated coconut

Method


Preheat the oven to 180 deg. C. Butter a brownie mold.


Grate beets on small mesh (you can pour out some of the juice).


Break
chocolate into smaller pieces, add it to a bowl along with diced butter and melt in the microwave. Then add the beetroots along with vanilla extract and mix thoroughly.

Beat eggs with sugar until thick, smooth mass. Add the beetroot mass and mix gently with a spatula. Then add the sieved flour and coconut and stir gently again.

Pour the mass into prepared mold and place in the preheated oven. Bake for about 25-30 minutes until top sets and the center is still slightly moist.

Remove from the oven and let cool in the mold.

Enjoy!



Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz