24 maja 2015

Ryba w chrupiącej panierce/Crispy breadcrumbs fish

Ciągle jestem pod wrażeniem książki Donny Hay "Fresh and light", także w najbliższych dniach na blogu pojawią się przepisy właśnie z tej książki. Dzisiaj cudowny pieczony dorsz w chrupiącej, cytrynowej panierce.

I'm still impressed by Donna Hay's book "Fresh and light", so there will be more recipes from this book in the coming days. Today, wonderful baked cod in a crispy, lemony breadcrumbs.



Ryba w chrupiącej panierce


Składniki (2 porcje)

300 g filetu z dorsza lub innej białej ryby
4 łyżki bułki tartej 
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy


Pieczone frytki
3 duże ziemniaki
sól morska, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka oliwy
listki z 1 łodyżki rozmarynu

Lekki sos tatarski
150 ml jogurtu greckiego
1 średni korniszon, drobno posiekany
1 łyżka kaparów, przepłukanych i posiekanych
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka białego octu balsamicznego
sól morska, świeżo zmielony pieprz


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Wymieszać wszystkie składniki sosu tatarskiego i wstawić do lodówki do schłodzenia.

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w cienkie paski i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polać oliwą, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami rozmarynu i dokładnie wymieszać rękami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min., od czasu do czasu mieszając.

W misce wymieszać bułkę tartą, skórkę z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz. Kawałki ryby ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać panierką, a następnie polać mieszanką soku z cytryny i oliwy.

Piec przez 15-20 min. aż ryba będzie ugotowana, a panierka nabierze złotego koloru.

Wyjąć z piekarnika.

Podawać z ćwiartkami cytryny.

Smacznego!





Crispy breadcrumbs fish


Ingredients (serves 2)

300 g cod fillet or other white fish
4 tablespoons breadcrumbs
zest of 1 lemon 
1 tablespoon chopped parsley 
salt and pepper 
2 tablespoons lemon juice
1 tablespoon olive oil

Baked French fries 

3 large potatoes
sea ​​salt, freshly ground pepper 
1 tablespoon olive oil 
leaves of 1 stalk rosemary

Light tartar sauce 

150 ml Greek yogurt 
1 medium cornishon, finely chopped 
1 tablespoon capers, rinsed and chopped 
1 tablespoon chopped parsley 
1 tablespoon white balsamic vinegar 
sea ​​salt, freshly ground pepper


Method

Preheat the oven to 180°C.

Mix all ingredients for tartar sauce and refrigerate.


Peel the potatoes, rinse, cut into thin strips and place on a baking tray lined with baking paper. Pour the olive oil over, season with salt and pepper, sprinkle with rosemary leaves and mix thoroughly with your hands. Put in the oven and bake for about 30 minutes, stirring
occasionally .

In a bowl, mix the breadcrumbs, lemon zest, parsley, salt and pepper. Put the pieces of fish on a baking tray lined with baking paper and sprinkle with the breadcrumbs, then pour a mixture of lemon juice and olive oil over.


Bake for 15-20 minutes until fish is cooked and the breadcrumbs become golden brown.


Remove from the oven.


Serve with lemon wedges.


Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz