Nie robiłam ostrego farszu, bo jadła je też moja córka, ale dla dorosłych przygotowałam trzy ostre sosy, w których można maczać empanadas: pomidorowy, czosnkowy i guacamole.
Delicious, baked dumplings straight from South America are recommended for a dinner or a party!
The stuffing isn't hot as my daughter was eating them too, I prepared, however, three hot sauces for adults to dip their empanadas: tomato, garlic and guacamole.
Empanadas z mięsem
Składniki (ok. 50 pierożków)
Ciasto
500 g mąki
szczypta soli
2 jajka
125 ml rozpuszczonego masła
letnia woda
Nadzienie
600 g mielonego mięsa
1/4 czerwonej papryki
1/4 zielonej papryki
1 cebula
2 duże ząbki czosnku
100 g kukurydzy
1 mały koncentrat pomidorowy
200 g krojonych pomidorów w sosie (1/2 puszki)
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej
Sos pomidorowy
200 g krojonych pomidorów w sosie (1/2 puszki)
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki chili
sól, świeżo zmielony pieprz
olej
Sos czosnkowy
200 ml jogurtu naturalnego
1-2 ząbki czosnku (według uznania)
sól, świeżo zmielony pieprz
Guacamole
1 duże, dojrzałe awokado
1 mała szalotka
1/2 czerwonej papryczki chili
sól, świeżo zmielony pieprz
sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać sól i wymieszać. Zrobić wgłębienie w środku i wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać 1 jajko i wyrabiać ciasto ręką. Ewentualnie dodać letnią wodę, aby związać ciasto (potrzebowałam ok. 1/3 szkl. wody). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30-40 min.
Na dużej patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, czosnek oraz nasiona kminu rzymskiego i smażyć na średnim ogniu przez 3 min. Następnie czerwoną i zieloną paprykę pokrojoną w kostkę oraz mięso i smażyć, mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać pomidory wraz z sokiem, zmniejszyć ogień i gotować aż sos zgęstnieje. Dodać koncentrat,doprawić solą, pieprzem i słodką papryką i gotować jeszcze 3 min. Na koniec dodać kukurydzę,wymieszać i gotować jeszcze 1 min. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych kulek. Każdą kulkę rozwałkowywać po kolei na placek i wycinać z nich małe kółka (używałam szklanki). Na środek każdego kółka położyć 1 łyżeczkę nadzienia, dokładnie skleić boki ciasta, żeby nadzienie nie wydostawało się na zewnątrz. Można zrobić dekoracyjną falbankę trzonkiem łyżeczki.
Pierożki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (piekłam po 15 sztuk na raz), posmarować roztrzepanym jajkiem, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 20 min. aż pierożki się zezłocą.
Wyjąć z piekarnika i przestudzić. Kontynuować z resztą ciasta.
Podawać z sosami.
Sos pomidorowy
W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić drobno pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu przez 3 min. Następnie zmniejszyć ogień i dodać pomidory z sokiem. Dodać sól i pieprz i gotować przez ok. 8-10 min. aż sos zgęstnieje.
Sos czosnkowy
Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Dodać jogurt, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Guacamole
Szalotkę i papryczkę chili posiekać jak najdrobniej. Dodać awokado rozgniecione na gładką masę. Dodać sól, pieprz i polać sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
Smacznego!
Empanadas with meat
Ingredients (for about 50 dumplings)
Dough
500 g flour
pinch of salt
2 eggs
125 ml melted butter
lukewarm water
Filling
600 g minced meat
1/4 red bell pepper
1/4 green bell pepper
1 onion
2 large garlic cloves
100 g corn
1 small tomato paste
200 g sliced tomatoes in sauce (1/2 can)
salt and pepper
1/2 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon sweet paprika
oil
Tomato sauce
200 g sliced tomatoes in sauce (1/2 can)
1/2 small onion
1 clove garlic
1/2 chilli pepper
salt, freshly ground pepper
oil
Garlic sauce
200 ml plain yoghurt
1-2 cloves garlic
salt, freshly ground pepper
Guacamole
1 large ripe avocado
1 small shallot
1/2 red chilli pepper
salt, freshly ground pepper
juice of 1/2 lemon
Method
Sift the flour into a large bowl. Add salt and mix. Make a well in the middle and pour the melted and cooled butter. Stir with a wooden spoon. Add 1 egg and knead by hand. Possibly add lukewarm water to bind the dough (I needed about 1/3 cup water). Cover the bowl with a cloth and let stand for 30-40 minutes.
In a large skillet, heat oil. Toss finely chopped onion, garlic and cumin seeds and fry over medium heat for 3 minutes. Then add diced red and green peppers and meat and cook, stirring, until the meat is brown. Add the tomatoes with juice, reduce heat and simmer until the sauce thickens. Add tomato paste, season with salt, pepper and paprika and cook for another 3 minutes. At the end, add the corn, stir and cook for 1 minute.
Remove from heat and cool slightly.
Preheat the oven to 180°C.
Divide the dough into a few smaller balls. Roll each ball and cut the small circles (I used a glass for it). Put one teaspoon of the filling in the center of each circle and glue well the sides of dough so that the filling doesn't go outside. You can make decorative frill with a handle of a spoon.
Put the dumplings on a baking tray lined with baking paper (I baked 15 pieces at a time), glaze with beaten egg, put it in the oven and bake for about 20 minutes until dumplings get golden.
Remove from the oven and cool. Continue with the rest of the dough.
Serve with sauces.
Tomato sauce
In a saucepan, heat 1 tablespoon oil, add finely chopped onion, garlic and chili. Fry over medium heat for 3 minutes. Then reduce the heat and add the tomatoes with juice. Season withsalt and pepper and cook for about 8-10 minutes until the sauce thickens.
Garlic sauce
Peel garlic and squeeze it to a bowl. Add yogurt, season with salt and pepper and mix thoroughly.
Guacamole
Chop shallot and chili as fine as you can. Add mashed, smooth avocado. Season with salt and pepper and pour the lemon juice over. Mix thoroughly.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz