The best-known version of this dish is brandade de morue, or casserole with salted cod. But I just had a whiting, so I modified the traditional recipe. Try to experiment with fish!
Brandade de merlan
(na podstawie "My kitchen in Paris" David Lebovitz)
Składniki (3 porcje)
300 g witlinka lub innej białej ryby
2 duże ziemniaki
1/4 szkl. oliwy + 1 łyżka
3 ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
sól, świeżo zmielony pieprz
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki tartej bułki
3-4 tartego sera (np. parmezanu, ja użyłam włoskiego sera caciocavallo)
masło
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st. C.
Oliwę wlać do rondelka, dodać drobno pokrojony czosnek i tymianek i podgrzać aż oliwa zacznie bulgotać. Przykryć i odstawić.
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości w osolonej wodzie razem z rybą. Odcedzić i zmiksować na puree. Dodać oliwę z czosnkiem i listkami tymianku i zmiksować. Następnie dodać śmietanę, dodać sól i pieprz i dokładnie wymieszać.
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wyłożyć masę i wyrównać.
Tartą bułkę wymieszać z serem i 1 łyżką oliwy i wyłożyć na masę. Wyrównać. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 min.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Podawać ze świeżymi warzywami.
Smacznego!
Brandade de merlan
(based on "My kitchen in Paris" David Lebovitz)
Ingredients (serves 3)
300 g whiting or other white fish
2 large potatoes
1/4 cup olive oil + 1 tablespoon
3 cloves garlic
2 sprigs thyme
salt, freshly ground pepper
3 tablespoons sour cream
2 tablespoons breadcrumbs
3-4 grated cheese (eg. Parmesan , I used Italian cheese caciocavallo)
butter
300 g whiting or other white fish
2 large potatoes
1/4 cup olive oil + 1 tablespoon
3 cloves garlic
2 sprigs thyme
salt, freshly ground pepper
3 tablespoons sour cream
2 tablespoons breadcrumbs
3-4 grated cheese (eg. Parmesan , I used Italian cheese caciocavallo)
butter
Method
Preheat the oven to 200°C.
Pour the olive oil into a saucepan, add chopped garlic and thyme and heat until the oil begins to bubble. Cover and set aside.
Peel the potatoes, cut into smaller pieces and cook until tender in salted water along with fish. Drain and blend to puree. Add the olive oil with garlic and thyme leaves and mix. Then add the cream, season with salt and pepper and mix thoroughly.
Butter the baking dish. Put the mix in and align.
Mix breadcrumbs with cheese and 1 tablespoon olive oil and put on the mix. Align. Put in the oven and bake for about 20 minutes.
Remove from the oven and cool.
Serve with fresh vegetables.
Enjoy!
Pour the olive oil into a saucepan, add chopped garlic and thyme and heat until the oil begins to bubble. Cover and set aside.
Peel the potatoes, cut into smaller pieces and cook until tender in salted water along with fish. Drain and blend to puree. Add the olive oil with garlic and thyme leaves and mix. Then add the cream, season with salt and pepper and mix thoroughly.
Butter the baking dish. Put the mix in and align.
Mix breadcrumbs with cheese and 1 tablespoon olive oil and put on the mix. Align. Put in the oven and bake for about 20 minutes.
Remove from the oven and cool.
Serve with fresh vegetables.
Enjoy!
Składniki na 3 porcje a u Ciebie widzę na zdjęciu 6 porcji, czyli robiłaś z podwójnej ilości na taką blachę?
OdpowiedzUsuńRobiłam z proporcji z przepisu. Pokroiłam je na niewielkie prostokąty, więc jak dla mnie 1 porcja to dwa takie kawałki, ale oczywiście może też być 6 porcji.
Usuń