13 maja 2015

Zupa szczawiowa/Sorrel soup

Ta zupa to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak zbieraliśmy szczaw na łące. Lubiłam podgryzać kwaskawe liście. A potem robiliśmy zupę. Z dużą ilością jajka, tak jak lubię.
Nie dodawałam żadnych warzyw do zupy, można jednak dodać ugotowaną marchewkę, ziemniaka czy pietruszkę.

This soup is a taste of my childhood. I remember that we collected sorrel on meadow. I liked to gnaw the acid leaves. And then we were preparing the soup. With plenty of eggs, the way I like.
I didn't add any vegetables to the soup, but you can add cooked carrot, potato or parsley root.




Zupa szczawiowa


Składniki

1,5 l bulionu drobiowego
60 g szczawiu
100 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
kilka jajek ugotowanych na twardo do podania 


Przygotowanie

Bulion podgrzać. Szczaw dokładnie opłukać (szczególnie, jeśli sami go zbieraliście na łące) i z grubsza pokroić. Wrzucić do bulionu.

Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego bulionu w osobnej miseczce i dokładnie wymieszać, a następnie całość wlać do zupy. 

Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Podawać z pokrojonym jajkiem.

Smacznego!





Sorrel soup


Ingredients

1.5 l chicken stock
60 g sorrel
100 ml sour cream
salt and pepper
a few hard-boiled eggs to serve


Method

Heat the stock. Rinse
sorrel thoroughly (especially if you picked it in the meadow) and roughly chop. Toss into the stock.

Mix cream with a few tablespoons of hot stock in a separate bowl and mix thoroughly, then pour all into the soup.

Season with salt and pepper to taste.

Serve with chopped egg.

Enjoy!



2 komentarze: