20 maja 2015

Tiramisù

Przyznaję. Tiramisù to jeden z tych deserów, za który wiele bym dała. Uwielbiam lekki, a jednocześnie bogaty krem z mascarpone i cudowne biszkopty o smaku kawy i Amaretto. To połączenie jest wynikiem geniuszu!

I admit. Tiramisù is one of those desserts I would give a lot for. I love the light, yet rich mascarpone cream and wonderful biscuits flavored with coffee and Amaretto. This combination is the result of genius!





Tiramisù
(na podstawie blogu Kwestia Smaku)


Składniki (4 porcje)

4 żółtka
4 łyżki drobnego cukru
500 g mascarpone
150 ml mocnej kawy (np. podwójne espresso)
60 ml Amaretto
12 biszkoptów (np.z tego przepisu)
gorzkie kakao 


Przygotowanie

Żóltka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę (najlepiej użyć stojącego miksera, tak aby miska z żółtkami stała nieruchomo; dodatkowo, dobrze jest lekko przechylić miskę i ubijać żółtka mniej więcej 8 min. - dobre ubicie żółtek jest najważniejszym etapem).

Do ubitych żółtek dodawać po łyżce mascarpone, cały czas miksując.

Kawę połączyć z likierem Amaretto. Pierwszą turę biszkoptów przełamać na pół (jeśli używamy standardowych szklanek) i maczać w mieszance kawy i alkoholu, a następnie ułożyć na dnie szklanek. Posypać kakao i wyłożyć pierwszą partię kremu z mascarpone. Następnie ułożyć warstwę nasączonych biszkoptów, posypać kakao i warstwę kremu. Warstwa kremu musi być ostatnia.

Deser włożyć do lodówki na przynajmniej 3 h do schłodzenia.

Schłodzony deser wyjąć z lodówki, posypać kakao i podawać.

Smacznego!


 




Tiramisù
(based on Kwestia Smaku blog)


Ingredients (serves 4)

4 egg yolks 
4 tablespoons caster sugar 
500 g mascarpone
150 ml strong coffee (eg. a double espresso) 
60 ml Amaretto 
12 biscuits (eg. from this recipe) 
bitter cocoa



Method


Beat the egg yolks with sugar until thick, clear mass (best to use a standing mixer, so that the bowl with the egg yolks stands still; additionally, it's good to slightly tilt the bowl and whip the egg yolks about 8 minutes - beating well the egg yolks is the crucial step).


Add one spoonful of mascarpone at a time to egg yolks and sugar mixture, mixing constantly.


Mix coffee and Amaretto liqueur. Break the first part of biscuits in half (if you're using standard glasses), dip them in the coffee and alcohol mixture and then lay on the bottom of the glasses. Sprinkle with cocoa and put the first batch of mascarpone cream. Then put a layer of soaked biscuits, sprinkle with cocoa and put the next layer of cream. Layer of cream must be at the top.

Refrigerate for at least 3 hours.


Remove the chilled dessert from the fridge, sprinkle with cocoa and serve.

Enjoy!



 

Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Jeden z moich ulubionych! Mogłabym jeść wszędzie i o każdej porze! :)

      Usuń