28 maja 2015

Mus cytrynowy/Lemon mousse

Uwielbiam cytrynowe desery! Są orzeźwiające, lekkie, idealne na lato!

I love lemon desserts! They're refreshing, light, just perfect for summer!




Mus cytrynowy
(na podstawie magazynu "Marmiton. Hors-série - Pâtisserie" - avril-mai-juin 2015)



Składniki (4 porcje)

2 duże cytryny
4 jajka, żółtka i białka oddzielnie
50 g drobnego cukru
1,5 listka żelatyny (3 g)
szczypta soli


Przygotowanie

Żelatynę włożyć do zimnej wody na 10-15 min., aby zmiękła.

Dokładnie umyć cytryny i zetrzeć skórkę z jednej z nich, a następnie wycisnąć sok z obu owoców.

Żółtka ubić z cukrem na gęstą, jasną masę. Podgrzać sok cytrynowy i wlać do ubitych żółtek, ciągle mieszając. Następnie całość przelać do rondla, postawić na ogniu i gotować na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje. Zdjąć z ognia i dodać odciśniętą z wody żelatynę. Dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i dodać do ostudzonej masy z żółtkami, delikatnie mieszając szpatułką.

Przelać do pucharków i wstawić do lodówki na 2 h.

Podawać udekorowany skórką cytrynową.

Smacznego!




Lemon mousse
(based on "Marmiton. Hors-série - Pâtisserie" - avril-mai-juin 2015)



Ingredients (serves 4)

2 large lemons
4 eggs, yolks and whites separately
50 g caster sugar
1.5 leaf gelatin (3 g)
pinch of salt


Method

Put
gelatin into cold water for 10-15 miutes to soften.

Thoroughly wash lemons and grate the zest of one of them. Squeeze the juice from both fruit.

Beat the egg yolks with the sugar until thick, clear mass. Heat the lemon juice and pour it into the beaten yolks, stirring constantly. Then add the mixture into a pan, put on fire and cook over low heat, stirring constantly until the mixture
slightly thickens. Remove from heat and add gelatin wrung out of the water. Mix thoroughly until gelatin dissolvs. Set aside to cool.

Beat the egg whites with a pinch of salt to stiff and add to the cooled
egg yolks mass, stirring gently with a spatula.

Pour into cups and refrigerate for 2 hours.

Serve decorated with lemon peel.

Enjoy!





Wiosenne słodkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz