5 maja 2015

Pizza z burratą/Pizza with burrata

Burrata to mozzarella wzbogacona śmietaną. Najpierw wgryzamy się w znajomą gumowatą teksturę mozzarelli, aby następnie odkryć kremowe wnętrze. Poezja.

Burrata is a mozzarella cheese enriched with cream. First we're biting into a familiar rubbery texture of mozzarella to discover a creamy interior. Delicious.




Pizza z burratą


Składniki

Ciasto
350 g przesianej mąki
7 g suchych drożdży
szczypta soli
190 ml ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy
1 puszka krojonych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
1 łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżeczki cukru
oliwa 

Ponadto
200 g resztek wołowej pieczeni lub mięsa wołowego mielonego (opcjonalnie)
1 kulka burraty
kilka listków bazylii do dekoracji


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, oliwę z oliwek oraz drożdże. Mieszać drewnianą łyżką, stopniowo dodając wodę. Ciasto wyłożyć na stolnicę i szybko wyrobić ręką. Włożyć do czystej miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h.


Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 275 st. C).

Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i wrzucić na patelnię. Smażyć na średnim ogniu przez 3 min., następnie dodać krojone pomidory, wymieszać, zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 10 min. Dodać ocet balsamiczny, cukier i doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze ok. 5 min. aż sos zgęstnieje.

Blachę do pieczenia wysmarować oliwą. Ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na wielkość blachy. Ciasto przełożyć na blachę, posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć pokrojone mięso, jeśli używamy. Burratę porwać na kawałki i ułożyć na wierzchu. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. aż ser się rozpuści, a brzegi pizzy będą brązowe (Uwaga! Czas pieczenia zależy od temperatury piekarnika. Jeśli Wasz piekarnik nie nagrzewa się do 275 st. C, możliwe, że będziecie musieli piec dłużej.).

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem posypać listkami bazylii.

Smacznego!






Pizza with burrata


Ingredients

Dough
350 g sifted flour 
7 g dry yeast 
pinch of salt 
190 ml warm water 
2 tablespoons olive oil

Tomato sauce 

1 tin chopped tomatoes 
1 small onion 
2 cloves garlic 
salt, freshly ground pepper 
1 tablespoon balsamic vinegar 
1/2 teaspoon sugar 
oil

Also

200 g roast beef leftovers or minced beef (optional) 
1 burrata ball
a few basil leaves for decoration


Method

Sift the flour into a bowl, add salt, olive oil and yeast. Stir with a wooden spoon, gradually adding water. Put dough on pastry board and knead quickly by hand. Put into a clean bowl, cover and leave to rise for 1 hour.

Preheat the oven to maximum temperature (275 deg. C for me).


In a skillet, heat the olive oil. Chop onion and garlic finely and toss into the pan. Cook over medium heat for 3 minutes, then add chopped ​​tomatoes and stir, reduce heat to low and simmer for 10 minutes. Add balsamic vinegar, sugar and season with salt and pepper and cook for about 5 minutes until the sauce thickens.


Grease a baking tray with olive oil. Remove the dough from the bowl and roll to the tray size. Put the dough on a baking tray, spread tomato sauce over, put chopped meat, if using. Tear burrata into pieces and arrange on top. Put in the oven and bake for about 15 minutes until cheese is melted and the edges get brown (Note: Baking time depends on the temperature of the oven. If your oven does not heat up to 275 deg. C, it's possible that you will have to bake longer.).


Remove from the oven and cool. Before serving, sprinkle with basil leaves.


Enjoy!



  

1 komentarz: