3 maja 2015

Gougères

Małe, wytrawne ptysie, świetne na imprezę lub na podgryzanie przed telewizorem. Uwaga! Uzależniają!!! ;)

Little, savoury puffs, great for a party or to chew in front of TV. Attention! They're highly addictive!!! ;)



Gougères
(na podstawie "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Składniki (ok. 20 ptysi)

125 ml wody
1/4 łyżeczki soli
25 g masła
75 g mąki
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 jajka
1 łyżeczka musztardy
50 g tartego sera (np. emmentalera)


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Wodę z solą i masłem doprowadzić do wrzenia. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i całość wrzucić do garnka z wodą. Mieszać drewnianą łyżką aż ciasto zamieni się w kulę. Gotować jeszcze 20 sekund i ściągnąć z ognia. Dodawać po 1 jajku i dokładnie mieszać. Następnie dodać ser i musztardę i dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachować odstępy między ptysiami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut aż ptysie urosną i się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Smacznego!






Gougères
(based on "Skinny French kitchen" Harry Eastwood)


Ingredients (about 20 puffs) 

125 ml water
1/4 teaspoon salt
25 g butter
75 g flour
1/4 teaspoon nutmeg
2 eggs
1 teaspoon mustard
50 g grated cheese (eg. Emmentaler)


Method

Preheat the oven to 180°C.

Bring
water with salt and butter to the boil. Mix flour with nutmeg and toss into a pot with water. Stir with a wooden spoon until the dough turns into a ball. Cook for another 20 seconds and remove from heat. Add one egg at a time and mix thoroughly. Then add cheese and mustard and mix well.

Put the dough into piping bag and squeeze the dough on a baking tray lined with baking paper. Leave some space between the puffs. Put in the oven and bake for about 15 minutes until puffs rise and get golden.

Remove from oven and cool slightly.

Enjoy!



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz