4 maja 2015

Domowe batoniki muesli/Homemade muesli bars

Przepis pochodzi ze strony dietetycznego cateringu EatZone i jest bardzo uniwersalny - możecie stworzyć własne batoniki, dodając ziarna i orzechy, które Wam odpowiadają.

The recipe comes from the dietetic catering EatZone site and is very versatile - you can create your own bars adding seeds and nuts that you like most.



Domowe batoniki muesli


Składniki

2 banany
1,5 szkl. dużych płatków owsianych
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka rodzynek
1 łyżka jagód goji
1 łyżka suszonej żurawiny
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka siemienia lnianego
1 łyżka sezamu
1 łyżka pistacji


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Obrać banany, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować na gładkie puree. Dodać płatki, wymieszać i odstawić na 15 min. 

Dodać resztę składników, dokładnie wymieszać, przełożyć do naczynia żaroodpornego, wyrównać powierzchnię, wstawić do piekarnika i piec 30 min.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pokroić na kawałki.

Smacznego!






Homemade muesli bars


Ingredients

2 bananas
1.5 cup jumbo oatmeal

1 tablespoon maple syrup
1 tablespoon raisins
1 tablespoon goji berries
1 tablespoon dried cranberries
1 tablespoon pumpkin seeds
1 tablespoon sunflower seeds
1 tablespoon linseed
1 tablespoon sesame
1
tablespoon pistachios


Method

Preheat the oven to 180°C.

Peel the bananas, cut into small pieces and blend to a smooth puree. Add oatmeal, stir and let stand for 15 minutes.

Add the remaining ingredients, mix well, transfer to a baking dish, align, put in the oven and bake for 30 minutes.

Remove from the oven and cool. Cut into pieces.

Enjoy!




Wiosenne słodkości!

2 komentarze: