For porridge lovers - the baked one's even better! ;)
Pieczona owsianka z truskawkami
Składniki (1 porcja)
4-5 łyżek płatków owsianych
1/2 szkl. mleka
1 łyżka syropu klonowego
masło
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
szczypta soli
kilka truskawek, oczyszczonych, opłukanych i pokrojonych na mniejsze kawałki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ramekiny lub inne małe naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
W misce wymieszać płatki owsiane, mleko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól i kilka truskawek (zachować trochę do dekoracji).
Masę wlać do ramekinów (u mnie 2 małe ramekiny) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. aż wierzch się zezłoci i płatki wchłoną płyn.
Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.
Podawać z pokrojonymi truskawkami.
Smacznego!
Baked porridge with strawberries
Ingredients (serves 1)
4-5 tablespoons oatmeal
1/2 cup milk
1 tablespoon maple syrup
butter
1 teaspoon natural vanilla extract
pinch of salt
a few strawberries, cleaned, rinsed and cut into smaller pieces
Method
Preheat the oven to 180°C. Butter ramekins or other small baking dish.
In a bowl, mix oatmeal, milk, maple syrup, vanilla extract, salt and a few strawberries (keep some for decoration).
Pour the mass into ramekins (I needed 2 small ramekins) and put in the oven. Bake for about 15-20 minutes till the porridge gets golden and the oatmeal absorbs the liquid.
Remove from the oven and cool.
Serve with sliced strawberries.
Enjoy!
pyszności!
OdpowiedzUsuńJeszcze jakie! :)
Usuń