16 maja 2015

Pieczona owsianka z truskawkami/Baked porridge with strawberries

Dla adeptów owsianki - pieczona jest jeszcze lepsza! ;)

For porridge lovers - the baked one's even better! ;)



Pieczona owsianka z truskawkami


Składniki (1 porcja)

4-5 łyżek płatków owsianych
1/2 szkl. mleka
1 łyżka syropu klonowego
masło
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
szczypta soli
kilka truskawek, oczyszczonych, opłukanych i pokrojonych na mniejsze kawałki


Przygotowanie

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Ramekiny lub inne małe naczynie do zapiekania wysmarować masłem.

W misce wymieszać płatki owsiane, mleko, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, sól i kilka truskawek (zachować trochę do dekoracji).

Masę wlać do ramekinów (u mnie 2 małe ramekiny) i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 15-20 min. aż wierzch się zezłoci i płatki wchłoną płyn.

Wyjąć z piekarnika i lekko ostudzić.

Podawać z pokrojonymi truskawkami.

Smacznego!





Baked porridge with strawberries


Ingredients (serves 1)

4-5 tablespoons oatmeal
1/2 cup milk
1 tablespoon maple syrup
butter
1 teaspoon
natural vanilla extract
pinch of salt
a few strawberries, cleaned, rinsed and cut into smaller pieces


Method

Preheat the oven to 180°C. Butter ramekins or other small baking dish.

In a bowl, mix oatmeal, milk, maple syrup, vanilla extract, salt and a few strawberries (keep some for decoration).

Pour the mass into ramekins (I needed 2 small ramekins) and put in the oven. Bake for about 15-20 minutes till the porridge gets golden and the oatmeal absorbs the liquid.

Remove from the oven and cool.

Serve with sliced strawberries.

Enjoy!



 
 

2 komentarze: