Light, fruity and healthy dessert - a way for innocent pleasure without consequences ;)
Parfait z mango i macerowanymi czerwonymi owocami
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Składniki (2 porcje)
1/2 dojrzałego mango
200 ml jogurtu naturalnego
100 g mieszanych czerwonych owoców (świeżych lub mrożonych)
1 łyżeczka cukru pudru
sok i skórka starta z 1/2 pomarańczy
kilka listków bazylii,drobno posiekanych
Przygotowanie
Czerwone owoce wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową,cukrem pudrem i bazylią. Przykryć i odstawić do macerowania na 1-2 h.
Mango obrać,pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do misy blendera i zmiksować na gładkie puree. Puree z mango wlać do szklanki, wylać jogurt i wstawić do lodówki do schłodzenia.
Czerwone owoce ułożyć na schłodzonym jogurcie z mango.
Smacznego!
Mango parfait with macerated berries
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)
Ingredients (serves 2)
1/2 ripe mango
200 ml plain yoghurt
100 g mixed berries (fresh or frozen)
1 tsp icing sugar
juice and zest of 1/2 orange
a few leaves of basil, finely chopped
Method
Mix berries with orange juice and zest, icing sugar and basil. Cover and let stand to macerate for 1-2 hours.
Peel mango, cut into small pieces, put into a blender bowl and blend to a smooth puree. Pour mango puree into a glass, pour yogurt over and refrigerate as required.
Place berries on chilled yogurt with mango.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz