14 maja 2015

Rogaliki z truskawkami/Croissants with strawberries

Szybki, sezonowy i przyjemny deser do popołudniowej kawy.

Fast, seasonal and pleasant dessert to take with afternoon coffee.



Rogaliki z truskawkami


Składniki (8 małych rogalików)

230 g gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie)
8 średnich truskawek
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka brązowego cukru + do posypania rogalików
1 jajko, roztrzepane


Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 210 st. C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto francuskie rozłożyć na stole i pokroić na 8 trójkątów.

Truskawki opłukać, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać cukier i skórkę cytrynową i wymieszać.

Układać po kilka truskawek na szerszym końcu każdego trójkąta i zwijać do środka, dokładnie dociskając. Rogi wykrzywić do środka, sklejając końce i tworząc rogalik.

Gotowe rogaliki ułożyć na blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać odrobiną cukru.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 min. aż rogaliki się zezłocą.

Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Smacznego! 






Croissants with strawberries


Ingredients (for 8 small croissants)


230 g ready-made puff pastry (1 package)
8 medium strawberries
zest of 1/2 lemon
1 tablespoon brown sugar + to sprinkle croissants
1 egg, beaten


Method

Preheat the oven to 210 deg. C. Sheet the baking tray with parchment paper.

Spread out puff pastry on the table and cut into 8 triangles.

Rinse strawberries and cut into smaller pieces. Add the sugar and lemon zest and mix.

Lay a few strawberries on the wider end of each triangle and roll up to the center, carefully pressing. Crook corners to the center, sticking the edges and forming a croissant.

Place ready croissants on a baking sheet. Brush with beaten egg and sprinkle with a little sugar.

Put into preheated oven and bake for 15-20 minutes until croissants get golden.

Remove from the oven and cool.

Enjoy!




Wiosenne słodkości!

2 komentarze: