27 lipca 2015

Anyżkowy dżem jagodowy/Anise blueberry jam

Jeśli macie jagód pod dostatkiem, zróbcie pyszny dżem, który w zimniejsze dni będzie Wam przypominał o lecie ;)

If you have blueberries in abundance, make a delicious jam which will remind you of summer in colder days ;)




Anyżkowy dżem jagodowy
(inspiracja: blog Kwestia Smaku)


Składniki (3-4 słoiki)

1,5 kg jagód
1/3 szkl. wody
100 g cukru (lub więcej, jeśli lubisz słodkie dżemy)
4 gwiazdki anyżu


Przygotowanie

Jagody opłukać i oczyścić. Wrzucić do dużego garnka, dodać cukier, wodę i anyż i gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, do uzyskania ulubionej konsystencji (u mnie trwało to ok. 1 godzinę). 

Można pobawić się w wyławianie gwiazdek anyżu z gotowego dżemu lub całość rozlać do słoików.

Przechowywać w lodówce.

Smacznego!





Anise blueberry jam
(inspired by Kwestia Smaku blog)


Ingredients (3-4 jars)


1.5 kg blueberries
1/3 cup water
100 g sugar (or more if you like sweeter jams)
4 star anise


Method

Rinse and clean
blueberries. Toss into a large pot, add sugar, water and anise and cook over medium heat, occasionally stirring, to obtain a favorite consistency (it lasted about 1 hour in my case).

You can have some fun fishing out the star anise from the finished jam or just pour all into jars.

Store in a refrigerator.


Enjoy! 




Letnie owoce

2 komentarze: