29 lipca 2015

Paczuszki z ciasta filo z Parmezanem/Filo pastry parcels with Parmesan

Szybki i prosty przepis na pyszną przekąskę.

Fast and easy recipe for a delicious snack.



























Paczuszki z ciasta filo z Parmezanem
(na podstawie "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Składniki

4 kwadratowe płaty ciasta filo
70 g tartego parmezanu
listki z kilku gałązek tymianku lub ok. 2 łyżeczek suszonego
świeżo zmielony pieprz
50 g roztopionego masła
olej do smażenia

Do podania
jogurt grecki
miód
tymianek


Przygotowanie

Tymianek wymieszać z pieprzem.

Przygotować jeden płat ciasta filo. Posmarować masłem, posypać parmezanem i odrobiną tymianku i złożyć na pół po przekątnej, tworząc trójkąt. Przeciąć na pół, tworząc dwa trójkąty. Rozcięte brzegi posmarować masłem i skleić. Na tym etapie można znów przeciąć trójkąty na pół. Kontynuować z resztą ciasta.

Na patelni rozgrzać olej lub resztę masła. Smażyć trójkąty z każdej strony aż nabiorą złotego koloru. Wyłożyć na papierowy ręcznik.

Podawać z jogurtem wymieszanym z miodem i tymiankiem.

Smacznego!




Filo pastry parcels with Parmesan
(based on "Ultimate home cooking" Gordon Ramsay)


Ingredients

4 square sheets filo pastry
70 g grated Parmesan cheese
leaves from a few sprigs of thyme or about 2 teaspoons dried thyme
freshly ground pepper
50 g butter, melted
frying oil

To serve
Greek yogurt
honey
thyme


Method

Mix thyme with pepper.

Prepare one sheet of filo pastry. Spread with butter, sprinkle with Parmesan cheese and a pinch of thyme and fold in half diagonally to form a triangle. Cut in half to form two triangles. Glue the cut edges with butter and press well. At this stage you can
cut the triangles in half again. Continue with the rest of the pastry.

In a skillet, heat the oil or remaining butter. Fry the triangles on each side until golden brown. Put on paper towel.

Serve with yogurt mixed with honey and thyme.


Enjoy! 
 


Włoskie sery Uczta pod gołym niebem Piknik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz