26 lipca 2015

Tarte tatin z brzoskwiniami i tymiankiem/Peach and thyme tarte tatin

Tę tartę przygotowywałam kiedyś, wzorując się na przepisie z blogu White Plate. Niestety, teraz już nie mogę go tam znaleźć.
Tarte tatin najłatwiej jest zrobić w żeliwnej patelni, jednak jeśli takiej nie posiadacie (tak jak ja), przygotujcie karmel na patelni, wrzućcie na chwilę owoce, a następnie przelejcie wszystko do zwykłej formy na tartę i przykryjcie ciastem.

I once prepared this tart when I found the recipe on White Plate blog. Unfortunately, I can't find it there now.
Tarte tatin is easiest to do in a cast iron skillet, but if you don't have one (just like me), prepare caramel in the pan, drop a fruit for a moment, then pour everything into the regular tart form and cover with the dough.



Tarte tatin z brzoskwiniami i tymiankiem


Składniki

150 g mąki
100 g zimnego masła
25 g brązowego cukru
2 żółtka
4-5 brzoskwiń
listki z 1 gałązki tymianku
100 g brązowego cukru
40 g masła


Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło pokrojone w kostkę. Palcami wyrobić na kruszonkę. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C.

Masło i cukier umieścić na patelni. Gotować na średnim ogniu aż cukier się rozpuści i karmel nabierze ładnego, złotego koloru (Nie wolno go mieszać! Trzeba przechylać całą patelnię, ale nie mieszać łyżką.). Wrzucić brzoskwinie pokrojone w ósemki i listki tymianku. Wymieszać, aby wszystkie owoce były obtoczone w karmelu.

Karmel przelać do formy na tartę, owoce ułożyć jeden obok drugiego.

Ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować. Przykryć owoce i lekko założyć brzegi ciasta pod owoce (Uwaga! Karmel jest gorący!).

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 min. aż wierzch tarty będzie złoty.

Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

Za pomocą dużego talerza przewrócić tartę na drugą stronę, owocami do góry.

Można podawać z bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!





























Peach and thyme tarte tatin


Ingredients

150 g flour 
100 g cold butter 
25 g brown sugar 
2 egg yolks
4-5 peaches
leaves from 1 sprig thyme
100 g brown sugar 
40 g butter

Method


Sift the flour into a bowl, add the sugar and butter cut into cubes. Using your fingers, form the crumble. Then add the egg yolks and quickly knead the dough. Shape into a ball, wrap in cling film and refrigerate for at least 30 minutes.


Preheat the oven to 180°C.


Place butter and sugar in a pan. Cook over medium heat until sugar is dissolved and the caramel gets nicely golden (Do not mix it! You need to tilt the entire pan, but don't mix it with a spoon.). Toss peaches cut into eighths and thyme leaves. Mix so that all the fruits were dipped in caramel.



Pour caramel into the tart mold, arrange fruit one next to another.

Remove the dough from the refrigerator and roll out thinly. Cover the fruit and lightly assume edges of the dough into fruit (Note that caramel is hot!).


Put into preheated oven and bake for 35-40 minutes until top is golden.


Remove from the oven and cool.


Using a large plate, topple
tart over, fruit upward.

You can serve it with whipped cream or ice cream.


Enjoy! 





Piknik Letnie owoce Uczta pod gołym niebem

4 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za dodanie przepisu! Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Boska!
    Tymianek wznosi ją na wyżyny smaku :)

    OdpowiedzUsuń