18 lipca 2015

Mus jagodowy/Blueberry mousse

Z ręką na sercu mogę powiedzieć (bardzo skromnie ;) ), że to najlepszy mus, jaki jadłam i jaki zrobiłam! Koniecznie spróbujcie!

I can definitely say (very modestly ;) ) it's the best mousse I've ever eaten and I've ever made! You should absolutely make it!





Mus jagodowy


Składniki (4 porcje)

500 g jagód
100 g cukru
200 ml kremówki
1 laska wanilii, ziarenka wyskrobane
3 listki żelatyny

Do podania
świeże jagody
cukier puder


Przygotowanie

Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 10 min. 

Jagody oczyścić i wrzucić do dużego garnka razem z cukrem i pustą laską wanilii. Gotować ok. 10 min. aż owoce zaczną się rozpadać, a cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wyjąć laskę wanilii i zmiksować na gładkie puree. Przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się skórek.

Do owocowego puree dodać odciśniętą z wody żelatynę i dokładnie wymieszać aż żelatyna się rozpuści.

Kremówkę ubić na sztywno razem z ziarenkami wanilii i dodawać partiami do puree, delikatnie mieszając szpatułką.

Mus przelać do szklanek i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Podawać ze świeżymi jagodami i cukrem pudrem.

Smacznego!






Blueberry mousse


Ingredients (serves 4)

500 g blueberries
100 g sugar
200 ml heavy cream

1 vanilla pod, seeds scraped out
3 leaves gelatine

To serve
fresh blueberries
icing sugar


Method

Put gelatin in cold water and set aside for 10 minutes.

Clean
blueberries and put into a large pot with sugar and empty vanilla pod. Cook for about 10 minutes until fruit begin to disintegrate and sugar dissolves. Remove from heat, fish out the vanilla pod and blend to a smooth puree. Rub through a sieve to get rid of the skins.

Add gelatin wrung from water to the fruit puree and mix thoroughly until gelatin is completely dissolved.

Whip the cream with vanilla seeds to stiff and add to the puree in batches, stirring gently with a spatula.

Pour mousse into glasses and refrigerate for a couple of hours.

Serve with fresh berries and icing sugar.


Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz